Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

mangazeya

Пользователи
  • Публикаций

    12
  • Зарегистрирован

  • Посещение

  • Дней в лидерах

    6

Последний раз mangazeya выиграл 16 августа 2016

Публикации mangazeya были самыми популярными!

Информация

  • Город
    Чернигов

Посетители профиля

Блок последних посетителей выключен и не отображается другим пользователям.

mangazeya's Achievements

Ополченец

Ополченец (2/4)

18

Репутация

  1. Cвіжачок)))) план Волосківців знятий учора)))
  2. Так, декілька думок, з різних приводів: 1. Це чи існував замок у 16 ст. 2. Чи мала церква у 1654 р. оборонне значення. 1. Справа в тому, що "острів Волосковский" є і в 16 ст., вірніше початку 17 ст. відомий ще й власник села, до 1618 р часів Московії, але тоді чітко це все селом називається, більше нічого не відомо. А ось Солтикам він дістався якраз наприкінці 1633-34 рр... У них була значна замкобудівна програма - і Салтикова Дівиця, і Стольне ... багато замків. Якраз при Солтиках в 1638 р тут було вже 40 дворів. Вони заселяли волость, з цього приводу є документи. І ше один такий факт, у нас є назви польських замків, якими оволоділи московити під час Смоленської війни (а вони оволоділи на цій території всіма замками, включаючи Мену і Березну між якими і знаходяться якраз Волосківці) і навіть жодного натяку на те, що тут були укріплення. Ось я і відніс відновлення укріплень до часів Солтиків ... хоча може бути, що московський боярин там теж собі щось будував, але це залишається загадкою, до проведення масштабних разкопок. 2. Оборонну функцію вона могла виконувати. Як для прикладу слід навести ще один замок Солтиків у Солтиковій Дівиці, там у 1654 р. перед воротами до замку теж була церква, огороджена і з рубленою баштою-дзвіницею, вона прикривала вхід на замковий міст.
  3. Справа в тому, що дерев'яна церква могла бути меншою на багато за розмірами за муровану, і знаходитись метрів за 10-12 від дзвіниці... причому ще є такий цікавий факт, що на південь від церкви, метрів за 5-7 є провал, і залишки від якогось погребу... але датувати ми його покищо не змогли. А що до відстеней, то Любечі просто комплекс був більш серьозним, все таки це була територія де була садиба спочатку Чернігівських полковників, згодом садиба І. Мазепи, опісля П, Полуботка, а вже з 1730-х рр. - Милорадовичів. Тут масштаби більші, споруди більші, і відстані більші))))) За моїми спостереженнями, вірогідно, що навкого цього всього був який значний паркан, можливо, що навіть з невеликим ровом. Все це було підпрямокутної форми... лише одне в мене викликає подив, наві що ж тоді виносити ту велику споруду за межі комплесу... або ж це була церква більш раннього часу? Питань ще купа))
  4. Тепер, щодо розташування господарського/військового об'єкту поряд з культовою спорудою. Просто приклад. Любеч. Дерев'я на Покровська церква (1730) 1780 р. поряд з нею збудовано величезний погріб, чи то господарський, чи то пороховий. Цегла у фундаменті церкви і в погребі ідентична. Будувалися вони майже синхронно. Трохи поодаль стоїть камяниця Полуботка, з аналогічної цегли. Тобто всі споруди збудовані між 1710 та 1730 рр.
  5. Ну спробую на деякі питання відповісти))) Дзвіниця датована по розміру цегли та типу кладки. Аналогічна цегла на Чернігівщині зустрічається лише в двох обє'ктах - Введенський храм Троїцького монастиря (1677 р) та Воскресенська церква на Валу (1650-ті - 1676) там також схожий тим кладки. Цегла у церкви і у всіх рівнів дзвіниці зовсім різна, томущо будувалися вони в різний час. Єдине, що не вдалося обстежити це цеглу на стелі верхнього рівня... не добратися туди. Церва стала приходською лише після 1893 р., до цього в приходських церквах вона не фігурує... вона в ХІХ ст. взагалі не фігурує як церква... а да деякими джерелами у ХІХ ст. там були різні господарські споруди та конюшні, церкву відродити лише наприкінці ХІХ ст, тому її і немає на трьохверстовці. Якщо церква була дерев'яна, збудована Добронизькими (а те що там була їх садиба, після розкопок цього року, все менше і менше сумнінів) ще у 17 ст. на території їхньої садиби, то вона могда бути їх особистою, що стояла на території їх садиби, і селян туди не пускали. Таких випадків у 17-18 ст. просто купа. Ну покищо якось так)
  6. http://pivnich.info/tajemnytsi-sulychivky-starovynna-vezha-dzvinytsya/ в цьому році вперше поряд з нею провели розкопки))) досить цікаві результати))) особливо зважаючи на те, що рівень води в річці впав, то знайшли греблю 17 ст, яка утворювала став, що відгороджував комплекс від частини села... і ще багато цікавих моментів... але трошки про все пізніше, як тільки матеріал пройде первинну обробку)))
  7. По Коропской церкви, есть она там... Ездил два раза ее спациально изучать, первый раз когда сплошная руина стояла, пофиксировал пазы и всякого рода швы, второй раз повезло меньше, ее уже начали реставрировать, есть у меня там свои замечания по ней и варианты виденья. Помимо коропской церкви был изучен еще более интересный подобный памятник в с. Суличевка))) почти не перестроенный с 1670-х гг.))) Нашлась даже вариация на тему как могли выглядеть деревянные оборонительные церковные комплексы, прямо под Черниговом
  8. Спасибо, Nimrod, приятно услышать такое))))) этот справочник конечно не дотягивает по своей глубине до монографии по Чернигову, но цель у него немного другая... в качестве маленького анонса, от автора))) вполне вероятно, что до конца этого года выйдет "Любеч: місто і фортеця 15-18 ст."... и вероятно в соавторстве с нежинским археологом И. Кедуном брошура по Нежинской крепости так страниц на 40-50...
  9. Есть планы, есть планы как 17 и 18 веков, так и современные топосъемки. К сожалению не на все пункты есть планы, но на добрую половину точно. Купить пока только у издателя О. Филюка, его данные приведены в обзоре.
  10. Ну не совсем "литовского и мазепинского", довелось мне этот замок в 2010-2012 копать... это не просто фантазия Рыбакова. Это полная ересь! Cкажем так во времена Мономаха, там замка не было)))) нет вообще материалов этого периода, он там появляется где-то с средины, может даже конца 12 века... да и... а "литовский замок" был куда примитивнее, чем то что здесь изображено. Есть по этому поводу статья И. Кондратьева и Ю. Сытого, в инете ее можно найти вот здесь. Советую почитать. "А детинец града Любеча 11-12 вв., возможно и мало отличался от этого замка по конфигурации, но был устроен значительно проще." Насчет застройки, то скажу, что древнерусская застройка 12-13 вв. намного плотнее и больше, чем все поздние. Замковая гора никогда детинцем Любеча не была, детинец Любеча это был один их "посадов" Рыбакова) вот там есть и материалы 10 и 11 веков. Как то так. А это был отдельный укрепленный участок, возможно двор-замок или что то подобное, пока все материалы раскопок в обработке, через пару лет уже будут очень интересные результаты.
  11. А теперь пару слов о макете, реконструкции и и.п. Тот рисунок-реконструкцию, изначальный варинат, я рисовал. Каюсь, рисовал под заказ, человеку который этот заказ сделал так просто хотелось. Все линии, которые изображены, действительно существовали, но в разное время в течении приблизительно 100 лет. Башни, стены все это реально было и оно раскопано. На стрелке мыса тоже была башня в два или три этажа с печкой, я ее лично копал. Макет тоже создан под заказ. Часть построек на площадке городища исследована и соответствует реальности, часть придумана заказчиком. Как то так.
  12. mangazeya

    Чернигов: замок

    Пожалуй на несколько высшеприведенных вопросов смогу ответить. Итак, данная реконструкция основана на "Абрысе Чернигова 1706 года", где укрпеления города детально отображены. Там показаны все башни, храмы, основные здания, и все это подписано. Подъемного моста небыло, на "Абрысе" изображен стационарный. По поводу бойниц нижнего боя, то тут не все ясно, рисунок все-таки довольно схематичен. По поводу источников, то там указано, что один из авторов Игорь Игнатенко, этот человек был участником расскопок на Цитадели в конце 80-х гг., так что не доверять его данным у меня оснований нет (сам я тоже "казенный" археолог). Характерно, что на более поздних планах черниговского детинца (1740-70-е гг.) на цитадели, где были башни уже находятся бастионы. Если интересно, то "Абрис" можно посмотреть вот здесь http://siver-info.com/publ/maps/abris_chernigova/61-1-0-396
×
×
  • Создать...