Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Рекомендованные сообщения

Татарбунарський замок : археологія та історія

Цитата

Татарбунарський замок: археологія та історія

Цей замок у Північно-Західному Причорномор'ї є одним з найменш відомих, а спроби його пошуків (С. Біляєва та І. Карашкевич у 2006 р. та ін.) невдалими. Замку присвячені праці М. Шлапак, І. Сапожникова, Й. Кіртоаге та ін., засновані на описах очевидців, планах та картах. Є дві головні версії його походження — молдавська й османськії, а також забута ногайська, висунута у 1850 р. К. Стаматі. Припускається широке датування споруди від XV до першої половини XVII ст., найчастіше 1636 — 1637 рр. (за Евлією Челебі).

2018 р. співробітники відділу Криму та Північно-Західного Причорномор'я ІА НАНУ за запрошенням міської ради провели перші дослідження залишків замку. Вони збереглися на мисі правого берега б. Кагач за 500 м на південь від центра м. Татарбунари, в 320 м на північний захід від автостанції (45°49'50.1"N, 29°36'47.7"Е). Місце пов'язане з потужними виходами каменю-вапняку та багатими джерелами прісною води. Нами були оглянуті рештки кам'яних кладок на поверхні та закладений розвідувальний розкоп площею 25 м2. Замок мав прямокутну форму розмірами 50-51 (67-68 з баштами) х 44,4-45,3 (60,4-61,3) м, витягнуту за віссю схід — північний схід —захід — південний захід. По кутах були круглі башти висотою 4,5 та 5,4 м (з бійницями в два рівня), дві вищі з яких могли стояти з напільного боку, а також (ймовірно) надбрамна вежа з підйомним мостом через рів, що примикав з півдня. Крім пізніх об'єктів, у розкопі виявлено господарську яму османського часу та залишки фундаменту будівлі (стояла впритул до західної стіні замку), в якому знайшлись уламки сіроглиняної кераміки («задимленої» та з лощеними лініями) молдавського походження першої половини — середини XVII ст.

Автору вдалося встановити першу на сьогодні письмову згадку про замок у Татарбунарах, за якою сілістрійський Кенан-паша будував його у 1628 р. Цей факт та знахідки 2018 р. свідчать на користь версії К. Стаматі, що «замок зведений татарами, підвласними хану Темір-мурзі». Отже будівництво замку дійсно міг розпочати на рубежі 1610-1620-х рр. відомий Кантемір, а продовжили його вже османи руками будівельників з Молдови. Факти існування замку (без гарнізону та озброєння) і наявність поруч залишків молдавського населення зафіксував у 1632 р. Нікколо Барсі. У 1680-х рр. (за Міроном Костіним) замок стояв спустошеним, а 25 серпня 1770 р. разом з 23 мідними гарматами його без бою отримали російські війська, після чого він ніколи не відновлявся. Рештки стін розібрало місцеве населення у 1816 р., але фундаменти ще довго було видно на поверхні.

І. Сапожников

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Об этом укреплении узнал относительно недавно, год назад, когда на глаза попалась эта новость от 4 октября 2017:

Цитата

В райцентре на юге Одесской области хотят восстановить турецкую крепость  

Власти города Татарбунары на юге Одесской области планируют частично восстановить небольшую крепость, построенную в 1637 году османским капудан-пашой (командующим флотом) и уничтоженную в начале XIX века местными жителями, которые растащили ее на стройматериалы.

Как сообщили в мэрии райцентра, сейчас ведется работа по внесению холма, скрывающего фундаменты крепости и, возможно, ее подземные казематы, в реестр объектов культурного наследия как памятника археологии местного значения. В будущем году объект исследуют археологи, после чего крепость частично восстановят.

Отметим, что современные Татарбунары (историческое название — Татар-Бунар, в переводе с турецкого это означает «татарский колодец») ведут отсчет своей истории с момента строительства этого фортификационного сооружения.

Между тем, как свидетельствовал турецкий путешественник и этнограф Эвлия Челеби, побывавший в Причерноморье в 1656—1666 годах, крепость была возведена на месте руин более древнего форта. Строительство последнего некоторые историки связывают с завоеванием Буджака османским султаном Баязидом II в 1484 году.

В 1770 и 1790 годах Татарбунары захватывали российские войска. В состав Российской империи населенный пункт вошел в 1812 году.

02-1.JPG 02-2.JPG

02-3.JPG 02-4.JPG


Укрепление на карте Carte de la Moldavie pour servir à l'histoire militaire de la guerre entre les Russes et les Turcs (1769-1771):
01-1.jpg


План:
Tatarbfort-1790.jpg
Источник

Гипотетическая реконструкция внешнего вида:
tatarbunarskaya_krepost._rekonstrukciya.jpg
Источник

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 11 месяцев спустя...

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...