Jump to content
Замки и Крепости Украины - Форум

Добринів: локалізація укріплення

Recommended Posts

Обговорюється цей б'єкт: Городище поблизу села Добринів

В 04.07.2012 в 22:44, Filin сказал:
Добринів (Добрынев) замок, Добринів замчище, Добринів городище, Урочище Замчище в с. Добринів Рогатинського району, Замчище в лісі в с. Добринові (11 км від села) Рогатинського району. Тут всё запуталось, как бы это распутать

Доброго дня,

Замчище (Замчисько) знаходиться в лісі на захід від села Добринів поблизу хутора Старий Дібринів (там тепер всього дві хати). В старовину на території Старого Дібринова було село Дібринів (Добринів), яке зараз росташувалося приблизно 3 км на схід. Про розташування Старого Дібринова вказує стара-стара липа, під якою стоїть хрест. Замчисько сильно заросло лісом і знаходиться в ценрі трикутника з вершинами у селах Підвиння - Голодівка - хутір Старий Дібринів. Більш точно можуть вказати старожили.

Інформація повністю достовірна, оскільки, будучи хлопчиськом, нераз слухав розповіді про Замчисько, і сам гуляв в цьому місці.

Цікаво, що на території Старого Дібринова в давнину, ймовірно, знаходилась стоянка древніх людей. Коли малим я пас корову, в тих місцях я знаходив багато знарядь з кременю: скребки, ножі, наконечники і навіть приблизно з кілограмові правильні кулі дуже схожі на ядра. Поблизу старої липи я навіть одного разу знайшов стару срібну монету - чи то грецьку чи римську. На ній добре було видно зображення якогось воїна чи бога. Всі ці знахідки я віддав вчителю історії і вони знаходились у скляній шафі в піонерській кімнаті.

• Like 1

Спасибо за интересную информацию!

Если я всё правильно понял, то некое укрепление раньше находилось вблизи села/хутора Старый Добрынев, но после его вымирания укрепление "прикрепили" к Добрыневу.

Правда, пока ещё остаётся открытым вопрос, что это было – древнее городище или какое-то более позднее укрепление? Топоним "Замчисько" сбивает с толку, благодаря ему в воображении возникает образ некого замка, хотя укрепление, которое находилось близ Старого Добрынева, как мне кажется, было не замком, а городищем.

Поблизу старої липи я навіть одного разу знайшов стару срібну монету - чи то грецьку чи римську. На ній добре було видно зображення якогось воїна чи бога. Всі ці знахідки я віддав вчителю історії і вони знаходились у скляній шафі в піонерській кімнаті.

А где находится эта самая пионерская комната? В Добрыневе?