Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Antoine de Mirro

Пользователи
  • Публикаций

    7
  • Зарегистрирован

  • Посещение

Все публикации пользователя Antoine de Mirro

  1. Пропоную до обговорення 3D реконструкцію Звягельської фортеці станом на 1620 рік. Посилання на Фейсбук-допис Олексія Заруцького, одного з авторів проекту: https://m.facebook.com/fk.alekseyzarutskiy/posts/2760004287606813 Ваші думки, панове?
  2. Допоки Старосільский замок намагаються вирвати зі згубної "концесії" і передадуть на державний чи комунальний баланс, пропоную обговорити, як замок виглядав раніше. В мережі наявні численні фото, де, приміром, в палацовій вежі ще стоять всі стіни. Також наявні замальовки зовнішнього вигляду палацового корпусу. От, скажімо, малюнок корпусу станом на 1890 рік. Тут (зліва) можна бачити чи то недобудовану, чи то розібрану частину палацу (залишок аркадоподібного аттику). І якщо цю частину корпусу вже дослідити майже неможливо, то все інше доволі добре зафіксовано. Сам корпус, скорше за все , мав три повноцінних поверхи і один напівпідвальний (прямокутні віконечка нижче рівня дверей). Верхній поверх вирізнявся тим, що від кутів будівлі мав вікна, а ближче до середини мав двері, очевидно, для виходу на балкончик ( який точно мав бути, з огляду на квадратні пази для балок в центральних напівколонах фасаду). Поверхом нижче ситуація повторювалася, хоча пазів там уже немає, з чого мені хочеться зробити висновок про те, що, можливо, до корпусу була прибудована невелика цегляна галерея на арках (а чом би й ні?), яка з часом була розібрана через небезпеку обвалу. Але тут така річ: вхідні двері першого поверху і двері на псевдо балкон другого поверху змикаються. Тобто ярусу балкону там немає. Напишіть свої уявлення з цього приводу, бо я не знаю, як це пояснити. Тим часом я продовжу. Всередині Столової вежі (а саме так в народі іменують цей корпус) станом на наш час не лишилося нічого, крім стін. Хоча, зрозуміти будову в принципі можна. Приміром, видно, що третій поверх був перекритий арковими склепіннями. І, очевидно, був найпараднішим. Два нижчих поверхи були нижчі за висотою. Підлоги і стелі були теж стандартними. Наявні пустоти від димарів. До речі, у місці підходу оборонного аттику до вежі ледь помітні замуровані дверцята (там міг бути вихід на оборонну галерею). І , завершуючи про палац, хочеться сказати таку гіпотезу про замок в цілому: а взагалі можливо, щоб замок був розмальований у техніці сграфітто? Просто оцінюючи відсутність рельєфу, приміром, на північній вежі ... та й на інших аттиках замку, можна подумати, що будівничі не стали різьбити рельєфи для усіх будівель замку, а просто потинькували і розмалювали в техніці сграфітто (як то є, скажімо в Красичинському замку в Польщі). Хоча, оцінюючи спадщину княжат Заславських (монастир бернардинів в Ізяславі), мені це видається малоймовірним. На замку багато де немає мерлонів, що дивно, бо згідно тодішнім стандартам архітектури і статкам замовника вони мали б бути. Скорше за все, їх теж прибрали через аварійний стан... Власне кажучи, я спробую на цьому завершити (бо й так друкую цей пост майже годину))). Шановні пани дописувачі, можете викладати свої ідеї. А, ще. Чи існує взагалі в природі інвентар Старосільского замку?
  3. Жаль, що її не реконструюють. У музейників би з'явився новий простір, а у міста - нова окраса. І рів би відновити. Хоча, будинки вже близько підійшли до замку, жителі не погодяться. А взагалі, в замку ж відбувається якесь відновлення, ні? Там же наче зовнішні сходи на другий поверх відновлювали...
  4. Ой, я зараз б'юся в ренесансових конвульсіях Щось в останній час підсів на оборонний ренесанс (ой, дарма його забули сучасні архітектори, естетично!). Отож, мені спокою не давало становище замкової брами в Старокостянтинівському замку. Копав, копав і докопався! Другий ярус брами, здається, в довоєнний період. Може, хто фото і бачив, але для мене це певне досягнення. Тепер би хотілося почути думки панів дописувачів і модераторів щодо точного вигляду другого ярусу: чи другий ярус взагалі застав князів Острозьких, чи то пізніша добудова; чи були на вежі фігурні зубці, як на припалацовій вежі і т.д.
  5. https://www.google.com/amp/s/zak.depo.ua/ukr/zak/u-merezhi-pokazali-yak-viglyadae-nevitskiy-zamok-pislya-rekonstruktsii-dakhu-202012171260633/amp Добридень. Розглянувши фото реконструкції замку, побачив що на зовнішній стіні замкового донжону приробили гурдицію, проте як на рисунках так і на 3D реконструкціях замку гурдиція в місці донжону переривається. Що про це можете сказати? І ще. Може, хтось має посилання на сторінку Олександра Дзембаса? Спробую йому написати.
×
×
  • Создать...