Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Andron

Пользователи
  • Публикаций

    4
  • Зарегистрирован

  • Посещение

  • Дней в лидерах

    1

Все публикации пользователя Andron

  1. 15: Жупанат (Комітатський дім); 16: Школа (Єзуїтська школа, яка стояла перед Кафедральним собором); 17: Цегольнянська церква; 18: Каплиця на Кальварії; 19: Римокатолицький костел (Міська парафіяльна церква); 20: Курія (напевно аналог міської ради).
  2. Із фотографії Грецької церкви до побудови Василіанського монастиря можна зрозуміти, шо церква стоїть на досить різкому підвищенні і напевно (погано видно) по правій стороні має якусь підпірну стінку, яка обросла зеленню. Оскільки цю церкву збудували в 1785-87 роках, а мапа вище походить із 1763 року, можна припустити шо могли бути використані ті ж самі стінки, але в якості підпірних. Думаю, шо при побудові монастиря точно відбувалися якісь маніпуляції із тією стіною (зараз вона однозначно виглядає вищою, ніж на цій старій фотогрфії), але не виключено, що сьогоднішня конструкція має за базу старішу. Частина муру, що знаходиться на північній частині замкової гори, стоїть і досі. Також є враження, що основне її завдання - підтримувати грунт.
  3. Досліджуючи карту Ужгорода 1763 року авторства А. Крея (A. Krey), наштовхнувся на дві цікаві стінки на межі міста, позначені номером 39. Із допомогою німецькомовного друга змогли перекласти цей пункт на англійську мову, а вже з неї на українську: "Це всі зруйновані [незрозуміло від якихось бойових дій чи від недогляду] мури міста, які в старі часи були з'єднані з фортецею.". На мапі під номером 39 позначені 2 відрізки стіни, на фото 1 виділені чорним. Є ще 3 сегменти, які ніяк не позначені, але виглядають так, ніби вони також є залишками мурів (синім). На панорамі міста зі південної сторони також видно цей мур (фото 2). Тема, як на мене, дуже цікава. Хотілося б детальніше дослідити це питання. На жаль, поки що це єдине джерело, де я зустрічав подібну інформацію.
  4. На мапі 1765 року замок підписаний як "rudera arcis". Як ви правильно відмітили, "arcis"це родовий відмінок від слова "arx". "Rudera" - називний відмінок множини від слова "Rudus, ruderis", що значить уламки каменів, кам'яні руїни. Тобто повний переклад звучатиме як "кам'яні руїни замку".
×
×
  • Создать...