Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Павло Мокрицький

Пользователи
  • Публикаций

    13
  • Зарегистрирован

  • Посещение

  • Дней в лидерах

    6

Все публикации пользователя Павло Мокрицький

  1. Всім привіт. Тиждень тому в пошуковій веломандрі планово відвідав сє городище, якраз зараз, осінню і без комарів воно найліпше до відвідин. Був здивований всеред тихого лісу, місцями заболоченого зустріти таки справжнє оборонного типу городище! Втім я видивився лиш три вали, а не чотири згідно опису Звіздецького. Ну і власне оборонні вали стратифікуються утворюючи овальне городище довжиною до трьохсот щось метрів, на описані 1.5км я валів не бачив, хоча піщана дорога нині повз городище йде, дяки свіжій вирубці. Треба сказати-городище рясно перекопано шукачами, ям повно, будьте обережні якщо що! (і шо вони там шукають,враховуючи де кульутрний шар тих часів ‰) Перед першим захисним валом: Панорама захисних валів, західний кут городища: В центрі городища, пано в східний бік його:
  2. Тиждень тому, вид на це городище з півдня з гори "Горбовище" в кілометрі від нього. Власне городище над цифрами 2019, водянки.
  3. Станишівка тогоріч (2018 р.) святкувала 400 р. Назва села походить від торговців, які тут ставали "станом" перед переходом Тетерева на Сквирський шлях.Втім, край Станишівки на величезних терасах Тетерева існує пам'ятка археології - городище Київської Русі 9-14 ст., та 14-18ст., занесена в 2009 р., в Держ. реєстр пам'яток археології, що ніяк не заважає її розбудовувати та переплановувати, вести господарську діяльність верхи плато городища. Два городища на одному місці це поширене явище, коли внаслідок руйнації верхи погарища через певний час засновують нове укріплене поселення. Цікаво, що от за Рибаковим, давні язичнецькі вірування не дозволяли нашим предкам на погарищах продовжувати чи поновлювати діяльність. Фото цього городища я завантажував в Вікіпедію років три тому. Але зимою воно звісно особливо виразне і "читабельне". Фото 1. Мисове городище в західній частині с. Станишівка, видно захисні вали та дитинець верхи. Городище ж ближче до лісу, праворуч панорами:
  4. Сьогодні проїхався півднем Житомира. Маємо фото і короткий опис по місцю двох городищ -в Станишівці (сусідня тема) і Зарічанах. З опису: "Поселення ранньозалізного віку та городище давньоруського часу – в урочищі Замчисько, займає мис правого берега ріки Тетерів, розміри – 100 на 60 метрів, за 200 метрів на північ від північно-західної околиці. З півночі обмежене крутим схилом річки, а з південного заходу – глибокою балкою. З напільного боку – залишки сильно розореного валу".Навіть не уявляю скільки житомирян скількись разів були на цьому мисові (звідки відкриваються доооовгі краєвиди на Тетерів) і не здогадувались що тут стояв укріплений град часів Київської Русі. Хоча дяки відмежованості від села та міста його стратифікація дуже добре проглядається з усіх боків! Так, зберігся центральний захищений в'їзд до дитинця, захищений ровом та валом, що і нині мають до 2 метрів висоти (глибини), з боку Тетерева зберіглись частково рів та природні елементи тераси ріки, що слугували захистом. Гарно зберігся і дитинець у вигляді рівного плато, що нині під городиною.Тут як правило засівають пшениці, скільки я тут бував. Місцевість вражає своїми виразними елементами давноього града на фоні сучасного Житомира за рікою.Городище імовірно слугувало спостережним форпостом в часи Київської Русі, а нині геть забуто, геть всіма (крім чорнокопачів, фото)....Що його говорити про відновлення Замчисько у вигляді якогось тур.об'єкта, якщо обіцяний тов.Сухомлином бути накритим мелесенький вхід в підземелля Житомира і досі завалено дошками, і це центр міста... ФОТО: Городище зі сходу. Ліворуч глибокі яри, в центрі панорами видно плато дитинця і в'їзд через систему захисних валів-ровів, праворуч, де велосипед -видно зовнішній захисний вал (та мще рів є) і в'їзд через нього, можливо сучасний. Такий захисний вал з ровом опоясує Замчмисьуко зі сходу та частково з боку р.Тетерів. Городище Замчисько троха з півдня. Краще видно в'їзд в град (по центру панорами) та захисні вал-ров: Хрест край городища: Частково збережені з боку ріки захисні вали і рів із боковим в'їздом:
  5. ось, накидав. Пізніше додам фото
  6. Я був на цьому городищі, не раз Звідти видно Житомир (!), а сусіднє село Вертокиїівка - моє рідне, село рожевого дєццтва Отой лісочок край городища (внизу праворуч) це сільське кладовище. Я фотав якось на ньому могилу героя Рад.Союза для Вікіпедії. На жаль фоток самого городища не маю... поки.
  7. Так, в Зарічанах є крутий високий мис, трикутний ! Він в принципі підходить під місце для городища, оскільки оточений з заходу та півночі р.Тетерів, з півдня глибоким півкруглим яром, і навіть має виражений в'їзд з боку парка Шодуара з м.Житомир,тобто зі сходу. В'їзд типовий для залишкіів подібних городищ, а саме рів+вал перерізаний по центру. Хех, надо якось вибратись, сфотографувати. А городище в Станишівці я якось викладав в Вікіпедію, хз чому забув в Тур.Атлас Житомирщини додати. Там дуже виразне городище на стародавніх терасах Тетерева. Його до речі описували в книжці, оскільки тогоріч Станишівці було 400р, з приводу цього в селі підготували товстезну книжку про село.
  8. В тій книзі Куза багато помилок і очепяток, особливо часто поплутані сторони ріки - на правому березі, коли воно на лівому, і назви сел.
  9. Вітаю. Якось 2 роки тому троє велоактивістів (Романів, Житомир,Бердичів) вирішили зі своїх звитяг на основі своїх фото скласти на базі Гугл-мапс Інтерактивний Туристичний Атлас Житомирщини. В Атласі 10 тематичних шарів (на скріншоті вони відключені -"галочкою"). Вам можуть бути цікаві об'єкти з шару "Археологічні". Всі об'єкти мають фото, або навіть кілька --треба клікати на маркер на об'єкті! Звісно тут багатьох немає, і таких відомих як городище Овруча, Олевська і т.д. Нам цікаві ваші знахідки, для відвідування і заповнення "білих плям".Будемо раді підказкам, куди "копати" Особисто для мене цьогоріч була шикарна знахідка - по наведенню колєги і співавтора ІТАЖ-а гарно збережене городище на ст.Разіно
  10. Вітаю колєг ,що цікавляться старовинОю Таки так, саме там де ви передбачаєте зберіглись укріплення городища. А також рештки Змієвих Валів, зображених тут ще на карті Антоновича. Фото можна побачити на Туристичному Атласі Житомирщини, який ми з колєгами-туристами укладаємо. Клікайте на маркер на карті - випливе моє фото городища
×
×
  • Создать...