Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Айвенго

Пользователи
  • Публикаций

    4
  • Зарегистрирован

  • Посещение

  • Дней в лидерах

    1

Последний раз Айвенго выиграл 5 августа 2013

Публикации Айвенго были самыми популярными!

Информация

  • Пол
    Не определился
  • Город
    Київ

Айвенго's Achievements

Наблюдатель

Наблюдатель (1/4)

1

Репутация

  1. Загалом я не мав на увазі знищення, а сам факт зрівнювання з землею. Стосовно знахідок - тут нічого не можу сказати. P.S. До речі, взагалі маю сумніви щодо того, що велися розкопки саме тих курганів, які вказано Сецінським, а не більш пізніх.
  2. Щодо курганів. Дійсно, вони не збереглися, кажуть, що за радянських часів були археологічні експедиції, які проводили розкопки, зрівнявши їх із землею. Щодо наведених укріплень - я не місцевий, проте темою цікавлюся, тому, можливо, зможу щось додати. Хоча наразі без фото, але лише інформацією від жителів.
  3. Про Тихомльське городище знав, власне, як і про вказану башту, яка там залишилася у запустінні. Те, що вона нічого спільного немає з замком у Ямполі Вінницької області, це також очевидно, виходячи з наявних фотографій. Теж схильний вважати, що у польському ресурсі була помилка з областями. Проте не міг не написати сюди, треба ж якось повертати інтерес до дискусії . За фото сорочинського замку від Грейма дякую - його раніше не бачив. Стосовно топонімів. Також намагався прозондувати це питання. Наразі в Ямполі немає вулиць з назвами, які б хоч якось віддалено нагадували про існування замку (наскільки мені відомо з моїх особистих знань та поверхневого опитування). Є лише так звана "Царська долина", хоча походження назви ще треба буде дослідити. Проте тут погоджуюся з Вами, що ця "совковість" дійсно досі в нас висить марою, багато в чому ускладнюючи гортання сторінок історії. Але, тим не менш, дійсно цікаво буде дізнатися в старожилів стосовно колишніх назв вулиць - можливо, хтось щось і пригадає (щодо місцевих істориків/краєзнавців, які б детально цікавилися історією Ямполя - знову ж, наскільки мені відомо, їх наразі просто немає (ну, або вони вже дуже сильно не бажають афішувати свої розшуки), - я маю на увазі, звичайно ж, давню історію, не часи радянщини, - ці часи тут пам'ятають, навіть періодично присвячуючи їм певні праці). Зроблю свою цілком скромну спробу щось дізнатися через місцевих жителів. Погоджуюся, що пам'ять про замок можна "стерти" в людей, особливо ж, якщо врахувати перебіг нашої історії. Проте коли за 100 років не залишається взагалі нічого - навіть жодного камінця, ба навіть згадки про камінець - це все ж дивно. Виходить, що замок було повністю зруйновано/забудовано. Щодо обговорення, яке велося вище. Додам поки що те, що знаю, хоча навряд чи така інформація буде цінною, та тим не менш. На місці стадіону ще принаймні у 40-х роках ХХ ст. також не було ніяких натяків на існування замку (це якщо розглядати т.з. "стадіонну" версію). Звичайно, це не відкидає її, проте зменшує часовий горизонт, за який згадка про замок (такий, як ми його бачимо на фотокартці Грейма орієнтовною датою 1900 р.) повинна була стертися з пам'яті людей. Також дійсно підтверджую слова одного з учасників, що Виноградна вулиця мала мощену дорогу, судячи з усього, ще з давніх часів, проте вона виходить за межі орієнтовного розташування старого міста, до того ж суттєво. Проте мощене покриття може підтверджувати згадки у літературі, що Ямпіль був важливим центром каменярства ще з ХV-XVI ст. Вибачте за достатньо розмиті "роздуми на тему". Сподіваюся, що у майбутньому зможу якусь більш цінну інформацію надати.
  4. Доброго дня. По-перше, дякую за інформацію та взагалі за цей чудовий сайт. По-друге, підніму цю тему, додавши трохи своїх роздумів. Безпосередньо за суттю справи додати мені, на жаль, зараз немає чого, проте це не завадить підживити дискусію. Питання такого змісту. Та сама славнозвісна фотокартка пана Грейма, яку приведено в першому повідомленні. Як вказано на основній сторінці сайту, її взято з польської веб-бібліотеки polona.pl. Перейшовши безпосередньо на польський сайт та віднайшовши там вказану фотокартку, побачив до неї такий опис: Тобто вказано, що дане фото зроблено у Ямполі Хмельницької області. Власне, тут постає два питання: 1. Який саме Ямпіль маємо на фотокартці Грейма? Якщо це дійсно Ямпіль не Вінницької області, а Хмельницької, тут виникає безліч сумнівів: по-перше, Ямпіль у Хмельницькій області - це лише невелике селище, у якому навряд чи колись були серйозні фортифікаційні споруди, по-друге, Ямпіль у Хмельницькій області, якщо не помиляюся, на час, коли було зроблено фото, відносився до Волинської губернії, а не до Подільської, про що свідчить напис на фото. 2. Де саме допущено помилку - Греймом (що малоймовірно) на фотокартці або польським ресурсом, який говорить про Ямпіль Хмельницької області? 3. Якщо навіть припустити, що на фото замок не того Ямполя, з мапи Боплана все одно можемо зробити висновки, що у Ямполі Вінницької області замок був. Проте з особистого спілкування з декількома корінними жителями Ямполя нічого з'ясувати не вдалося - жодних замкових руїн, залишків або будь-чого, що б свідчило про колишні фортифікаційні споруди, ніхто ніколи не бачив і ні про що таке не чув. Буду вдячний, якщо хтось зможе поділитися якоюсь інформацією. Також прошу автора зв'язатися через особисті повідомлення, хотів би проконсультуватися щодо джерел за цією темою.
×
×
  • Создать...