Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Игорь Сапожников

Пользователи
  • Публикаций

    26
  • Зарегистрирован

  • Посещение

  • Дней в лидерах

    14

Сообщения, опубликованные пользователем Игорь Сапожников

  1. Татарбунарський замок : археологія та історія

    Цитата

    Татарбунарський замок: археологія та історія

    Цей замок у Північно-Західному Причорномор'ї є одним з найменш відомих, а спроби його пошуків (С. Біляєва та І. Карашкевич у 2006 р. та ін.) невдалими. Замку присвячені праці М. Шлапак, І. Сапожникова, Й. Кіртоаге та ін., засновані на описах очевидців, планах та картах. Є дві головні версії його походження — молдавська й османськії, а також забута ногайська, висунута у 1850 р. К. Стаматі. Припускається широке датування споруди від XV до першої половини XVII ст., найчастіше 1636 — 1637 рр. (за Евлією Челебі).

    2018 р. співробітники відділу Криму та Північно-Західного Причорномор'я ІА НАНУ за запрошенням міської ради провели перші дослідження залишків замку. Вони збереглися на мисі правого берега б. Кагач за 500 м на південь від центра м. Татарбунари, в 320 м на північний захід від автостанції (45°49'50.1"N, 29°36'47.7"Е). Місце пов'язане з потужними виходами каменю-вапняку та багатими джерелами прісною води. Нами були оглянуті рештки кам'яних кладок на поверхні та закладений розвідувальний розкоп площею 25 м2. Замок мав прямокутну форму розмірами 50-51 (67-68 з баштами) х 44,4-45,3 (60,4-61,3) м, витягнуту за віссю схід — північний схід —захід — південний захід. По кутах були круглі башти висотою 4,5 та 5,4 м (з бійницями в два рівня), дві вищі з яких могли стояти з напільного боку, а також (ймовірно) надбрамна вежа з підйомним мостом через рів, що примикав з півдня. Крім пізніх об'єктів, у розкопі виявлено господарську яму османського часу та залишки фундаменту будівлі (стояла впритул до західної стіні замку), в якому знайшлись уламки сіроглиняної кераміки («задимленої» та з лощеними лініями) молдавського походження першої половини — середини XVII ст.

    Автору вдалося встановити першу на сьогодні письмову згадку про замок у Татарбунарах, за якою сілістрійський Кенан-паша будував його у 1628 р. Цей факт та знахідки 2018 р. свідчать на користь версії К. Стаматі, що «замок зведений татарами, підвласними хану Темір-мурзі». Отже будівництво замку дійсно міг розпочати на рубежі 1610-1620-х рр. відомий Кантемір, а продовжили його вже османи руками будівельників з Молдови. Факти існування замку (без гарнізону та озброєння) і наявність поруч залишків молдавського населення зафіксував у 1632 р. Нікколо Барсі. У 1680-х рр. (за Міроном Костіним) замок стояв спустошеним, а 25 серпня 1770 р. разом з 23 мідними гарматами його без бою отримали російські війська, після чого він ніколи не відновлявся. Рештки стін розібрало місцеве населення у 1816 р., але фундаменти ще довго було видно на поверхні.

    І. Сапожников

    • Like 1
  2. В сети появилась копия книжки Штурм острова Березань 7 ноября 1788 года (на русском языке), в которой есть планы и описания крепости и других укреплений острова.

    Переставляю сюда для свободного пользования.

    • Like 2
×
×
  • Создать...