Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Dovzhik

Пользователи
  • Публикаций

    1
  • Зарегистрирован

  • Посещение

Сообщения, опубликованные пользователем Dovzhik

  1. Я уважно стежив за скандалом навколо башти. Вирішив щось і від себе закинути. У мене збереглося декілька статей, які можуть вас зацікавити. Вони з місцевої преси та інших офіційних джерел. Якщо ці доповіді читати між рядків, то добре видно, як формували громадську думку.

    Башта, як ви знаєте, обвалилася 1 серпня 2011. Ось замітка, опублікована вже 2 серпня на сайті міської ради:

    Цитата
    1 серпня, близько 16 години, стався обвал стіни Нової Західної башти – пам’ятки архітектури національного значення, найбільшої за розмірами споруди Старого замку. Конструкція башти 16 ст. суттєво пошкоджена, ще одна частини стіни зависла і може зруйнуватися у будь-який момент.

    З метою вивчення ситуації та ліквідації наслідків обвалу міським головою терміново створена комісія у складі першого заступника міського голови, голови комісії Горшунова Григорія Івановича, начальника управління містобудування та архітектури, головного архітектора Пиріжка Ігоря Володимировича, генерального директора національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Фенцура Василя Володимировича, директора історичного музею-заповідника Травінського Віктора Степановича, начальника управління житлової політики Департаменту житлової політики, доріг та інфраструктури Чорнописького Віктора Миколайовича, начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Крилова Юрія Володимировича, головного спеціаліста з охорони культурної спадщини управління містобудування та архітектури Дяковської Ірини Станіславівни, начальника відділу ДАБК у Хмельницькій області Свириди Олександра Григоровича, члена виконавчого комітету Кам’янець-Подільської міської ради Голубішка Сергія Станіславовича, депутата обласної ради Мельниченка Володимира Володимировича та депутата міської ради Васильянова Дмитра Сергійовича.

    2 серпня відбулось засідання комісії, де вивчались матеріали щодо робіт, які проводилися на башті. Вони велися впродовж 2003-2007 років. За цей час тричі змінювалися проектант та підрядчик. Автор проекту, професор Пламеницька О. здійснювала постійний авторський нагляд за роботами, що проводились , а КП «Служба єдиного замовника» – технічний.

    Міська влада має намір звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням виділити кошти на відбудову об’єкта.

    12 серпня:
    12.08.11.jpg

    19 серпня:
    19.08.11.jpg

    14 жовтня:
    14.10.11.jpg

    Потім був 2012. 7 лютого офіційний сайт міської ради повідомив наступне:

    Цитата
    01 серпня 2011 року в результаті інтенсивних дощів стався вивал значної ділянки кам'яної стіни на Башті Новій №7 історико-архітектурної пам’ятки Кам’янця-Подільського 14-17 ст. (Башті Новій Західній). Враховуючи історичне значення даної памятки архітектури було прийнято рішення про виділення коштів з міського бюджету на спорудження тимчасового даху даного обєкту. Директор історичного музею-заповідника Віктор Травінський зауважив, що на даний проект з міського бюджету було виділено 160 тис грн. на проектно-кошторисну документацію та 180 тис грн. на ремонтно-реставраційні роботи. Роботи виконувала фірма «Гермес С». Директора підприємства Миколу Сосулу міський голова Михайло Сімашкевич нагородив почесною грамотою виконавчого комітету.

    "Нічого немає постійнішого, ніж тимчасове. Тому ми розуміємо, що поки з державного бюджету будуть виділені кошти, то може витекти ще багато води, а пам’ятку треба рятувати". – зазначив у своїй промові міський голова.

    Далі делегацію у складі міського голови, його заступника та представників ЗМІ запросили до Папської вежі, де найближчим часом планується відкриття гончарної майстерні. За словами директора історичного музею заповідника Віктора Травінського вироби виготовлятимуть оригінальні, до того ж з символікою фортеці. Офіційну презентацію майстерні обіцяють на час відкриття туристичного сезону.

    8 березня:
    08.03.12.jpg

    14 березня:
    14.08.12.jpg

    11 листопада Урядовий портал повідомив, що реставрацію розпочали:

    Цитата
    Розпочато реставрацію Кам'янець-Подільської фортеці

    На засіданні науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури схвалено та рекомендовано до погодження ескізний проект консервації, реставрації та пристосування пам'ятки архітектури національного значення – Нової західної башти комплексу споруд фортеці у м. Кам’янці-Подільському (охоронний № 730/8).

    Проект виконано ДП «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «УКРЗАХІДПРОЕКТРЕСТАВРАЦІЯ» на замовлення Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.

    Доповідачі з цього питання повідомили, що проект розроблено нагально, оскільки минулого року ця пам’ятка зруйнувалася внаслідок некваліфіковано проведених реставраційних робіт попередніх років.

    У грудні 2011 року Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець», на території якого розташований Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник, перейшов до сфери управління Мінкульту. До того він підпорядковувався Мінрегіонбуду.

    • Like 1
×
×
  • Создать...