Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Київська фортеця - реставрація


Askold

Рекомендованные сообщения

Відновлення башти Київської фортеці: нові фото з реконструкції пам’ятки

 

Впродовж цього року заплановані роботи по укріпленню фундаментів та стін, які роками потерпали від опадів.

З осені минулого року тривають протиаварійні роботи на Башті №4, що на вулиці Старонаводницькій, 2 у Печерському районі столиці. За дослідженнями фахівців, без протиаварійних робіт на об’єкті, який є пам’яткою національного значення, не можна планувати відновлення історичної споруди.

У 2020-ому на відновлення будівлі, яка є складовою комплексу Київської фортеці, місто виділило 10,6 млн грн. Роботи виконує Київське міжобласне спеціальне науково-реставраційне виробниче управління, яке виграло тендер.

Торік будівельники розчистили каземати, покрівлю від сміття та перекрили будівлю новим дахом. А також залили зовнішні і внутрішні пояси, встановили металеві опори. На ці балки зробили дерев’яні кріплення та нашили дошку. Покрівля башти вже повністю закрита деревом. Саме ж дерево обробили спеціальним розчином від замокання. Наплавлений також руберойд. Завершений зовнішній карниз. Також «зашили» дерев’яними щитами вікна башти. Розібрали димоходи і все переклали цеглою.

У цьому ж році планують завершити роботи, які допоможуть законсервувати пам’ятку і не дати їй нищитись у майбутньому. На ці роботи з міського бюджету передбачили близько 6 млн грн.

«Зараз тривають підготовчі роботи для ін’єктування тріщин у стінах — коли з допомогою спеціальної трубки-ін’єктора із розчином заповнюються усі пустоти. Також вже встановили риштування і готуються відновлювати внутрішній карниз. Потрібно також покрити дах оцинкованою сталлю. Таким чином завершимо покрівлю і башта не буде затікати. Хочемо також зробити водопровід», — зазначила у коментарі «Вечірньому Києву» генеральна директорка Національного історико-архітектурного музею «Київська фортеця» Оксана Новікова-Вигран.

Вона також додала, що наступним етапом по відновленню башти є розробка проєкту з пристосуванням під певну функцію.

«Однак на цей етап у нас поки що не передбачено коштів. Адже нагадую, що основна мета для початку зберегти будівлю, а вже тоді відновлювати її. Ми й надалі думаємо, що було б добре у майбутньому облаштувати тут акустичний центр. Органна музика не завадить музейній експозиції. Безумовно буде експозиційно-виставкова площа. Потрібне тут і кафе, де можна буде випити кави і поспілкуватись із друзями. Сподіваємось, що у наступні роки місто знайде кошти на ці плани і башта стане новим культурним осередком Печерська», — наголосила Оксана Новікова-Вигран.

Раніше директор інституту «УкрНДІпроектреставрація», який розробляв проєкт відновлення Башти, Василь Тимкович категорично не радив припиняти роботи після того, як фінішують протиаварійні заходи. На його думку, «відновлення об’єкту треба продовжувати, бо споруда буде й дальше руйнуватись, і колись доведеться починати процес заново».

Згідно із технічним висновком, який робили у 2016-ому, на комплексне відновлення Башти фортеці потрібно близько 6 млн євро. Музей вже отримував кілька пропозицій щодо майбутнього призначення вежі. Одна з яких — відкрити у стінах фортеці масштабний акустичний зал. Звучала також думка зробити тут осередок для митців: скульпторів, гончарів, ковалів. Цікаво, що в підземному приміщенні споруди планують облаштувати артзал.

Раніше «Вечірній Київ» публікував інтерв’ю із Василем Тимковичем — про важливість вчасної реставрації та перспективи збереження столичних пам’яток.

Історична довідка: Башта № 4 — одна зі споруд Київської фортеці, яка була зведена у XIX столітті. Будувалася протягом 6-ти років з 1833 по 1838р. Була найменшою з усіх башт фортеці, тому отримала назву «Мала». Первісно призначалася для лазарету кантоністів. Будівництво Башти коштувало 131 481 руб. 66 коп. У 43-х казематах могли розміститися до 500-х осіб з озброєнням та 22 гармати. Будівля Башти має круглу форму із внутрішнім двором. Фактично Башта №4 розташована на вул. Старонаводницькій, 2. Однак, в документах за 1979 рік зазначена адреса вул. Московська, 47.

Олена ПЕТРИШИН, «Вечірній Київ», фото Оксани Новікової-Вигран

 

більше фото тут:

https://vechirniy.kyiv.ua/news/51083/

 

Торік будівельники розчистили каземати, покрівлю від сміття та перекрили будівлю новим дахом (фото: Оксани Новікової-Вигран)

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...