Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Старокостянтинів (Староконстантинов): брама замку


Рекомендованные сообщения

image.png.236bc1e66c923831bcd116c15cc0a030.png

Ой, я зараз б'юся в ренесансових конвульсіях :D Щось в останній час підсів на оборонний ренесанс (ой, дарма його забули сучасні архітектори, естетично!).

Отож, мені спокою не давало становище замкової брами в Старокостянтинівському замку. Копав, копав і докопався! Другий ярус брами, здається, в довоєнний період. Може, хто фото і бачив, але для мене це певне досягнення. Тепер би хотілося почути думки панів дописувачів і модераторів щодо точного вигляду другого ярусу: чи другий ярус взагалі застав князів Острозьких, чи то пізніша добудова; чи були на вежі фігурні зубці, як на припалацовій вежі і т.д. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

До нас дошли и другие фото ворот. Вот некоторые из них:

1.jpg

2-1.jpg 2-2.jpg
Источник


Несколько фото ворот, какими я их увидел в 2007-м г. 

Вид с напольной стороны:
3-1.JPG 3-2.JPG

И со стороны замкового двора:
3-3.JPG


Как-то раз по воротам ударили странной "реставрацией", после которых они стали выглядеть так:
4-1.jpg
Источник


Несколько фото от Макса Ритуса.

Взгляд с высоты на линию укреплений, в которую интегрированы ворота:
5-1.jpg
Источник

С напольной стороны арка обзавелась чем-то средним между воротами и решёткой герсы:
5-2.jpg
Источник

Вид на арку проезда в двух направлениях:
5-3.jpg 5-4.jpg
Источник

 


Что касается внешнего вида ворот, то этого вопроса касалась Елена Годованюк в своей статье "Оборонні споруди Поділля за інвентарем 1615 р.".  Приведу данные, касающиеся ворот замка в Староконстантинове:

Цитата

Особливу увагу було приділено найважливішому компоненту будь-якої оборонної системи - в’їзній брамі. Завдяки довговічному матеріалу (камінь-вапняк) єдина замкова брама укріплень, про які йдеться в даній роботі, що збереглася донині, - в’їзна брама замку в Старокостянтинові. В "Інвентарі" щодо неї наведено досить скупі відомості: "Брама мурована, у котрій ворота дерев'яні, подвійні, на цапфах залізних, з куною (?) залізною, колодка з ключем... При брамі кімната мурована, до неї двері на завісах, піч кахльова зелена, коминок мурований, вікон двоє з блонами (шибками - О.Г.) скляними, віконниці на завісах залізних".

Ще лаконічнішим є опис брами в "Інвентарі" 1636 р.: "Брама каменная, при ней комната каменная с печкой изразцовой и скамьями. Вход на браму с мурованим парапетом; на браме зала, под лестницей лавочка (? - неточність перекладу, - О.Г.); брама требует починки".

З матеріалів обстеження О. Новицького (рис. 5), проведеного 1930 р., дізнаємося, що в той час другий ярус брами досить добре зберігся; будівлю було перекрито чотирисхилим дахом, критим бляхою. "Над брамою стоїть двоповерхова башта..., на другому поверсі з чільного боку два вікна квадратної форми, з внутрішнього — три таких само вікна, у стіні, що праворуч від в’їзду, - два, а в стіні, що ліворуч - одне. На чільній стіні між вікнами і побіч від них - потрійні пілястри теж тосканського ордера".

6-2.jpg
Рис. 5. Старокостянтинів. В’їзна брама замку кн.Острозьких. Фото 1930-х рр (з матеріалів О. Новицького).

Обстеження, проведене нами наприкінці 60-х років, доповнює відомості про браму замку у Старокостянтннові (рис. 6). Вона квадратна в плані (10,8х 10,7 м), первісно двоярусна, повністю зберігся нижній ярус та нижня частина стін верхнього ярусу, даху на будівлі немає (рис. 7).

6-3.jpg
Рис. 6. Замок у Старокостянтинові. В’їзна брама. Обміри плану. 1968 р.

6-4.jpg
Рис. 7. Замок у Старокостянтинові. В’їзна брама. Обміри плану. 1968 р.

Проїзд на замкове подвір’я перекрито кам’яним циліндричним склепінням з розпалубками. Приміщення для варти біля бічного фасаду в’їзної брами, про яке згадується в обох цитованих інвентарях, зараз напівзруйноване. Хвіртка для пішоходів розміщувалася на фасадній стіні цього приміщення й дістатися у проїзд, котрий вів на замкове подвір’я, можна було лише, пройшовши повз варту. Прямокутна ніша на лицевій поверхні фасаду брами глибиною 16 см, в яку вписано напівциркульну арку проїзду, свідчить про те, що перед в’їзною брамою замку в давнину існував міст з підйомною ланкою, перекинутий через оборонний рів до воріт. На лицевій поверхні мурування, над кам’яною аркою проїзду, у верхніх кутках ніші для підйомної ланки мосту, добре видно закладені цеглою отвори, крізь які проходили ланцюги, котрі за допомогою системи блоків підіймали та опускали цю ланку. Місце двох округлих отворів у дерев’яному брусі, горизонтально закладеному в мурування зсередини над кам'яною аркою проїзду, свідчить, що підйомне пристосування знаходилося на другому ярусі в'їзної брами.

Брама замку в Старокостянтинові не мала додаткових захисних елементів (герсів, машикулів над проїздом, стрільниць). Портал, утворений кам’яними пілястрами тосканського ордера з розвинутими базами, який обрамлює арку проїзду, надає головному фасаду в'їзної брами урочистості. Значною мірою позбавляє браму суворості, притаманної оборонним спорудам попереднього періоду, примхливий ритм тендітних пілястр на консолях, які були головним елементом декору другого ярусу (рис. 8). Пропорції порталу, профілі карнизів свідчать про те, що будівники цієї споруди творчо засвоїли принципи архітектури ренесансу.

6.jpg
Рис. 8. Замок у Старокостянтинові. Гаданий вигляд в’їзної брами у XVII ст. Реконструкція.
 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Жаль, що її не реконструюють. У музейників би з'явився новий простір, а у міста - нова окраса. І рів би відновити. Хоча, будинки вже близько підійшли до замку, жителі не погодяться. А взагалі, в замку ж відбувається якесь відновлення, ні? Там же наче зовнішні сходи на другий поверх відновлювали...

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Какие-то работы велись, но их качество оставляло желать лучшего, что можно увидеть и по тому, как поработали с воротами со стороны замкового двора. Лучше уж путь башня побудет пока в законсервированном состоянии, чем если её заставят пройти через убогую и непродуманную реконструкцию с использованием сомнительных материалов, как было в случае с сооружением упомянутой вами лестницы.

Что касается участков, вплотную подступивших к замковым стенам, то и тут при желании вопрос можно решить - участки можно выкупить или каким-то иным способом договориться с их владельцами, было бы желание.

Если же вернуться к теме графической реконструкции, то так до конца и непонятно, было ли у башни скромное завершение в виде обычной шатровой кровли, как показано на рисунке, или всё же у неё был какой-то аттик. Е. Годованюк занималась и другими укреплениями Острожских (замок и городские укрепления Острога, монастырь в Межириче) и прекрасно была осведомлена, что аттики Острожские активно использовали, но на этой реконструкции аттика нет, хотя аттик вроде как существовал у других построек всё того же замка в Староконстантинове, во всяком случае его можно сейчас увидеть на одной из башен, да и по верхней части ворот видно, что они были декорированы, а вот обрывался ли этот декор на уровне 2-го яруса или шёл выше - это вопрос. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 7 месяцев спустя...

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...