Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Електронне видання "Історичні плани Кам’янця-Подільського". Упорядник: В. Пагор


Рекомендованные сообщения

Начнём сразу с главного - вот ссылка на PDF с планами.

О подборке словами новости, размещённой на сайте НИАЗ "Каменец":

Цитата

6 квітня 2020 

Електронне видання «Історичні плани Кам’янця-Подільського»

Кам’янець-Подільський називають фортифікаційною столицею України. Місто неодноразово привертало увагу інженерів, картографів, митців і мандрівників. Визначально, що у другій половині XVII ст. найпопулярнішим серед українських міст в середовищі європейських картографів став Кам’янець. Вже до середини XVIII ст. було опубліковано близько 20-ти гравійованих зображень міста авторства Йоганна Якуба де Рубейса, Йогана Георга Старке, Сієра де Дарсі, П'єра ван дер Аа, Зігмунда Капрала та ін. Плани Кам’янця-Подільського друкувалися в кращих атласах світу, зокрема вміщені в багатотомній «Прекрасній галереї світу». Сьогодні оригінали цих зображень зберігаються в архівах Республіки Польщі, Литви, Швеції, Німеччини, Великобританії, Франції, Італії.

Українській спільноті невідома більша частина зображень та військово-топографічних планів Кам’янця-Подільського. Зображення міста цінні тим, що вони мають історичну, джерелознавчу та художню цінність. Навіть сучасний споглядач, в руки якого потрапило зображення міста XVII ст., відчує колорит архітектури стародавнього Кам’янця, палітру та неповторність стилю гравера. Тому Національним історико-архітектурним заповідником «Кам’янець» підготовлено каталог «Історичні плани Кам’янця-Подільського». В нього ввійшли художні, військово-топографічні, фіксаційні та проектні плани другої половини XVII – початку ХХ ст. Електронне видання підготовлено згідно ДСТУ 7157:2010. В нього ввійшло 26 планів міста, які подано в хронологічному порядку. Каталог зручний для перегляду на електронних носіях інформації: планшетах, електронних книгах, сматрфонах.


И ещё одна новость по теме:

Цитата

Майстерні обриси рідного міста

Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» підготував електронне видання – каталог «Історичні плани Кам’янця-По­дільського». В нього ввійшли художні, військово-топографічні, фіксаційні та проєктні плани другої половини XVII – початку ХХ ст. Загалом – 26 планів міста, які подано в хронологічному порядку. Каталог зручний для перегляду на електрон­них носіях інформації: планшетах, електронних книгах, смартфонах.

1.jpg
Кам’янець, 1684 р., авторство Джованні Джакомо Россі (псевдонім Йоганн Якуб де Рубейс), мідьорит, місце збереження - Рим

У чому унікальність збірки, ми запитали в її упорядника – кандидата історичних наук, наукового співробітника НІАЗу Валентина Пагора.
– Мало хто знає, що історичні плани Кам’янця-Подільського раніше друкувалися в найкращих атласах світу, зокрема вміщені в багатотомній «Le galerie agreable du monde» («Прекрасній галереї світу»), яка опублікована близько 300 років тому, – розповідає науковець. – До середини XVIII ст. в європейських атласах опубліковано близько 20 гравійованих зображень міста авторства Йоганна Якуба де Рубейса, Йогана Георга Старке, Сієра де Дарсі, П’єра ван дер Аа, Зігмунда Капрала та ін. Сьогодні оригінали цих зображень зберігаються в архівах Польщі, Литви, Швеції, Німеччини, Великобританії, Франції, Італії. Завдяки відкритому електронному доступу до деяких зарубіжних архівів та бібліотек, вдалося зібрати та впорядкувати таке видання. Зображення міста важливі у вивченні архітектурної спадщини як іконографічне джерело та мають історичну, джерелознавчу і художню цінність.

2.jpg
Кам’янець - столиця Поділля, 1729 р., авторство П’єр ван дер Аа, місце збереження: «Le galerie agreable du monde» (v.20)

– Які з цих планів раніше не оприлюднювалися?
– Частина копій історичних планів міста знаходиться в Національному історико-архі­тектурному заповіднику «Кам’янець». Цими планами користуються дослідники, котрі цікавляться історією міста, архітектурою, топографією. Із вміщених у елект­ронному виданні 26 планів міста значна частина не вивчалася, лише фрагментарно. Найбільш малодослідженими є нововиявлені плани XVIII ст., які інформують про розбудову міста в той час.
Навіть сучасний споглядач, в руки якого потрапило зображення міста XVII ст., відчує колорит архітектури стародавнього Ка­м’ян­ця, палітру та неповторність стилю гравера.
Особливий інтерес становлять ранні зображення міста, виконані в кольорі: латинський план Кам’янця 1684 р., французький план міста 1691 р., план Кам’янця на Поділ­лі 1700 р., художній план міста 1729 р., військово-топографічні та фіксаційні плани 1735, 1753, 1761 років.

3.jpg
Недосліджений план Кам’янця-Подільського з Амстердаму. Автор П’єр Мортьє (1693 р.)Недосліджений план Кам’янця-Подільського з Амстердаму. Автор П’єр Мортьє (1693 р.)

Електронний каталог «Історичні плани Кам’янця-Подільського» доступний на сайті НІАЗу «Кам’янець» у рубриці «Наукові дослідження».

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Таке враження, що автор публікації переглянувши розділи форуму карти Кам'янця Подільського XVII-XVIII-XIX cт на цьому вебсайті, вирішив зробити каталог історичних планів міста. Такий каталог звісно потрібен, але ця представлена робота, як на мене, ще надто сира для нормального каталога. Проглянувши матеріал знайшув достатньо неточностей і недоліків. Матеріал не виділяється особливою новизною поданого матеріалу. Деякі зображення планів точно взяті зі сторінок цього вебсайту, що наштовхує на думку, що автор не бачив оригінальних сканів зображень у бібліотеках де вони знаходяться.

Вибачте якщо кого зачіпив критичними словами в адрес цього каталогу.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Из-за того, каким сырым выглядит этот сборник, может создаться впечатление, что он был по-быстрому составлен не так давно, и именно эта предполагаемая спешка могла бы частично оправдать впечатление, которое производит итог трудов. Однако ещё в 2013 г. этот сборник уже находился в работе, тогда мне удалось ознакомиться с его черновым вариантом и он тогда не особо запомнился. Прошло несколько лет, и вот в 2016 г. вышла книжечка с планам Каменца от Л. Опирхала + этот же автор обещал издать ещё одну подборку, где будут собраны уже рукописные планы. Я тогда подумал, что заповедник просто сильно затянул с выпуском своего сборника, а после того, как Л. Опирхал начал активничать, то уже было поздно бороться за лавры первенства, но моё мнение было ошибочным, что стало понятно, когда каменецкий сборник был всё же выпущен. Казалось бы, наличие сильной конкуренции (не только в виде работ Л. Опирхала, но также из-за активной оцифровки планов, находящихся в европейских коллекциях) должно было поднять планку сборника-от-заповедника на какой-то более высокий уровень, однако и этого не произошло. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

10 часов назад, Filin сказал:

из-за активной оцифровки планов, находящихся в европейских коллекциях) должно было поднять планку сборника-от-заповедника на какой-то более высокий уровень, однако и этого не произошло.

Я думав у мене одного таке враження про каталог... В одному із варіантів коментаря котрий я пробував написати деклька разів було навіть речення що каталог створений на швидку руку. Та врешті, все ж звів коментар до більш лаконічної та нейтральної форми. 

Я цілком погоджуюсь і здивований що зараз, при такий кількості оцифрованого матеріалу по Камянцю, рівень каталогу вийшов такий слабкий. Таке враження, що взяли інформацію та що лежала на поверхні і надрукували аналог книжки Опирхала. Напевно не помилюсь коли скажу що книжка Опирхала чи її електронний варіант був основою для цього каталогу.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...