Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Програма "Великої Реставрації" в Тернопільскі області


Рекомендованные сообщения

11 жовтня міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час відвідин тернопольскої області анонсував плани реставрації декількох замків:

Цитата

В одному з куполів катедри вирішили облаштувати оглядовий майданчик

Масштабну реконструкцію планують провести наступного року у Катедральному соборі Непорочного зачаття пресвятої Богородиці. Про це повідомив голова Тернопільської ОДА Володимир Труш під час візиту на Тернопільщину 11 жовтня міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка.  – Ми ознайомилися з проектом. Кошторисна документація знаходиться на стадії експертизи. Відповідно до неї, храму повернуть його автентичний вигляд. Це передбачає зміну фасаду та форми купола, – заявив Володимир Труш. За його словами, також в одному з куполів планують облаштувати оглядовий майданчик. Водночас Ткаченко анонсував програму «Великої реставрації», в рамках якої на Тернопільщині мають реставрувати кілька заміків, зокрема делегація відвідала Бережанський, Теребовлянський та Збаразький. Своїми враженнями про поїздку і стан історичних споруд в області Олександр Ткаченко поділився на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.  

“Тернопільські замки та так звані романтичні руїни… Для мене цей регіон став прикладом байдужості держави впродовж багатьох років до історичної спадщини та нехтування туристичним потенціалом великого краю, – написав Ткаченко. – Що маю на увазі? На Тернопільщині надзвичайно багато цікавих об’єктів – 34 замки та власний Національний парк «Замки Тернопілля». На жаль, більшість з них потребують масштабної реставрації. Теребовлянський замок, Костел Пресвятої Трійці в Підгайцях, Бережанський замок – романтичні руїни, які насправді руйнуються на наших очах”. Міністр описує проблеми замків, які дуже схожі.  “Окремі елементи у гостро аварійному стані. Потрібна негайна ліквідація критичного стану та консерваційні роботи. Зараз об’єкти незахищені від опадів та вітру, тому з кожним наступним роком на їх відновлення потрібно все більше коштів”, – зазначає Ткаченко. Далі міністр культури описує ситуацію щодо кожного замку.

 Теребовлянський замок Найстаріший замок в Тернопільській області може стати додатковим туристичним магнітом Тернопільщини. Пам’ятка – яскравий претендент для програми Великої Реставрації. Важливо, що у об’єкта є експозиція – тому це чудовий привід для туриста приїхати сюди. Місце ідеальне для фестивалей, концертів та сучасних заходів. Додаткова проблема – відсутність інфраструктури довкола. Її також потрібно розбудовувати.

Костел Пресвятої Трійці в Підгайцях Це не не тільки храм чи культова споруда – це місце, де підписано вікопомну угоду про перемир’я між гетьманом Петром Дорошенком та польським князем Яном Собеським. Історична цінність надзвичайно висока, але зараз від забуття пам’ятка просто втрачає свою велич.

Бережанський замок Сумно аж за край. Від бездіяльності та забуття все впевнено перетворювалось на руїни. Як і сам замок, так і ратуша поруч. Ми вже знайшли бюджет на негайні реставраційні роботи для ратуші, щоб вирішити питання цього року. Сподіваюсь, що після мого приїзду керівництво не відмовиться освоювати ці кошти, а місцева громада та депутати проконтролюють це питання. Часу до кінця року мало, але реставраційні роботи мають початися. Водночас, поки українська держава їх ігнорувала, цими об’єктами намагаються опікуватися наші сусіди. Бо історію та її цінність для нащадків, схоже, вони краще розуміють. Але ми хочемо це змінити. І приклад вже є.

Збаразький замок Приклад, чим можуть стати відреставровані місця. З одного боку, тут збережена історія. А з іншого – це можливість заробляти кошти. Цей замок – готова туристична атракція. Найкраще вже зроблено – проведено реставраційні роботи, відбудовано каземати, які наповнено експозиціями. Палац пристосовано до світського формату та проведення конференцій. До карантину тут регулярно проводилися бізнес-заходи, в тому числі із залученням іноземних туристів. На території активно розбудовується готельно-ресторанна інфраструктура .  Успішний досвід Збаразького замку обов’язково потрібно масштабувати і для інших об’єктів області. Бо край з великим потенціалом та щирими людьми!  Нагадаємо, в грудні минулого року у Тернополі розпочали реставрацію одного з найдавніших храмів міста – церкву Різдва Христового, та наразі роботи призупинили через брак коштів. Як повідомляли раніше виданню Терміново у обласному Департаменті культури, релігій та національностей, тут сподіваються, що коштами на реставрацію храму держава допоможе у рамках програми “Велике будівництво” в культурі.  

Детальніше за посиланням: https://terminovo.te.ua/news/38917/

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 недели спустя...

Питання автентичності купола, як на мене, дость неоднозначне. Підозрюю, що хочуть замінити ту надбудову (не знаю як називається) котра знаходиться над головним куполом.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...