Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Невицький замок крізь століття (2019). Автор: Олександр Дзембас


Filin

Рекомендованные сообщения

00.jpg


Рік видання: 2019

Автор: Олександр Дзембас

Видавництво: РіК-У, Ужгород

Мова: українська, англійська (скорочений зміст)

Формат: 17,3 х 24,7 х 1,4 см

Обкладинка: тверда

Папір: крейдований

Кількість сторінок: 136

Ілюстрації: кольорові і чорно-білі малюнки, фото, картини, гравюри, плани, схеми

Наклад: 1000 прим.

ISBN: 978-617-7692-70-5


Аннотація:

Цитата

Пропоноване видання стало можливим завдяки отриманому гранту в рамках проекту «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення - Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)». Автор у популярній, максимально доступній, стислій та прив’язаній до екскурсійного маршруту формі розповідає про результати роботи Міжнародної молодіжної волонтерської археологічної експедиції, а також про минуле Невицького замку в контексті загальноєвропейської історії. Публікація містить багато досі невідомих фактів з історії замку, та й Закарпаття в цілому. 

Може бути корисним не тільки для учнівської молоді та екскурсоводів, а й для науковців, краєзнавців, вчителів, студентів та всіх, хто цікавиться історичним минулим Закарпаття.


Автор:

Цитата

01.jpg 

Дзембас Олександр Васильович,

історик, археолог, методист Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.

 

 


Приклади сторінок:

02-01.jpg 02-02.jpg 02-03.jpg 02-04.jpg 02-05.jpg

02-06.jpg 02-07.jpg 02-08.jpg 02-09.jpg 02-10.jpg

 

Зміст:

Цитата

Передмова - З

Невицький замок - 7

Зупинка 1 (5 хв.)

На підступах до замку - 8

Зупинка 2 (15 хв.)
Біля рову із загальним видом на замок - 23

Зупинка 3 (4 хв.)
Біля башти-барбакану або тимчасових сходів - 45

Зупинка 4 (2 хв.)
Оглядовий майданчик. Вид на Ужанську долину - 50

Зупинка 5 (45 хв.)
Біля фундаменту стіни квадратного донжону - 52

Легенди Невицького замку - 103

Завершення екскурсії (15 хв.) - 118

Стислий переклад (англійська мова) - 123

Література - 131

Післямова - 133

 

Передмова:

Цитата

Науково-популярне видання, що пропонується вашій увазі, має дещо новаторський характер, адже воно зроблене у вигляді екскурсії по Невицькому замку. Подібна авторська публікація вже мала місце і вдало пройшла апробацію ще у 2013 році. Це видання містить певні уточнення та доповнення. Воно стало можливим завдяки отриманому гранту в рамках проекту: «Розвиток інфраструктури у сфері туризму і рекреації Закарпаття шляхом реставрації пам’ятки архітектури національного значення -Невицького замку (перша черга невідкладних робіт)». Честь і хвала ініціативній групі та Комунальному підприємству «Ужгородське районне агентство розвитку», що спромоглося консолідувати усі зацікавлені сторони для підготовки проекту. Нашим завданням, як експерта цього проекту, було історичне обґрунтування важливості збереження цієї перлини Закарпаття. Тож в обґрунтуванні ми поєднали всі історичні й археологічні відомості про пам’ятку. Однак слід відзначити, що до археологічного вивчення пам’ятки «Невицький замок» дотичний і археологічний гурток Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, який до того ж співпрацює з осередками шкільної археології м. Києва, м. Ровеньки (Луганська обл.) та ін. Свій внесок у роботу на Невицькому замку зробили тисячі волонтерів і небайдужих людей з різних куточків України та світу. Саме завдяки зусиллям цих молодих ентузіастів у поєднанні з авторським науковим пошуком значною мірою і стало можливим отримання гранту для виведення пам’ятки з аварійного стану.

Представлена публікація спирається здебільшого на результати авторських археологічних та історичних досліджень. Автор намагається у стислій і популярній формі донести до читача основні етапи розвитку Невицького замку, пов’язати їх з регіональною та загальноєвропейською історією. У самому тексті та просторих поясненнях і доповненнях наводиться багато цікавих і невідомих досі фактів.

Спочатку автор планував цю розробку виключно для підготовки юних екскурсоводів із членів археологічного гуртка Закарпатського центру туризму з метою надання їм додаткової освіти, а у подальшому, можливо, і фаху. Саме тому в тексті деколи трапляються деталі, які можуть бути очевидними для професійних екскурсоводів. Автор намагався вести спілкування з читачем у формі діалогу. Він запрошує читача віртуально пройти шляхом захоплюючого пізнавального та наукового пошуку археолога.

Значно доповнити та опублікувати цю розробку автора спонукали:

  • обмежена кількість інформації, якою оперують сучасні професійні екскурсоводи;
  • абсолютна необізнаність учнів закарпатських загальноосвітніх середніх шкіл з регіональною історією, адже цей пласт знань не передбачено загальнодержавними навчальними шкільними програмами з вивчення історії.

Для наочності й покращення сприйняття матеріалу гідом, читачем або учнем видання супроводжується репродукціями, авторськими малюнками, ескізами та кресленнями. Ми намагалися скласти текст так, щоб він був корисним і при самостійному відвідуванні замку, а сама книжка стала доброю згадкою про цю унікальну пам’ятку. Додаткова мета представленої розробки - довести до всієї широкої зацікавленої громадськості, яка яскрава і самобутня регіональна історія.

Слід відзначити, що зміст екскурсії має досить насичений і об’ємний характер як за змістом, так і за часом (1,5 години перебування безпосередньо на пам’ятці). Екскурсовод, що буде користуватись цим виданням, залежно від віку членів групи, їх уподобань, фахового або освітнього рівня, ступеня зацікавленості, місця батьківщини туристів-слухачів та часу, відведеного на відвідування пам’ятки, може його коригувати і використовувати численні доповнення. Екскурсія передбачає п’ять зупинок на території пам’ятки (мал. 1) українською мовою та шість в англійському перекладі (остання зупинка у проекті).

Для поглибленого оволодіння поточним матеріалом надається список сучасних наукових та науково-популярних публікацій стосовно теми екскурсії.

Автор також сподівається, що розробка у черговий раз стане своєрідним документом для адміністрації Закарпатського центру туризму, Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА, Обласної та районної державних адміністрацій та депутатських корпусів районної і обласної рад і всієї небайдужої громадськості про довготривалу роботу Міжнародної волонтерської експедиції «Невицький замок» та можливі перспективи видатної археологічної та істори-ко-архітектурної пам’ятки. Експедиція, що працювала без цільового фінансування, не тільки довідалась про численні факти, що роблять об’єкт дуже цікавим, але й, по суті, підготувала базові матеріали для створення концепції можливої музеєфікації замку. На наш погляд, для цього потрібно вирішити основне питання, а саме - створити державний історико-культурний заповідник.

На жаль, у позашкільній освіті вочевидь корисний напрям роботи з учнівською молоддю не знаходить свого повноцінного відображення у загальнодержавних програмах та загальноукраїнських туристсько-краєзнавчих експедиціях. На нашу думку, участь молоді в наукових археологічних експедиціях, подібних до Не-вицької, - це оздоровлення, навчання, виховання та громадський, науковий і економічний ефект, що органічно об’єднані в одне ціле.

Зусилля учнів, студентів, волонтерів, які виконали величезний пласт роботи, не були марнимиІ

По-перше, результати їх діяльності надають додаткову гаму кольорів у самобутню та яскраву картину історичного минулого Закарпаття.

По-друге, їх робота значною мірою допомогла довести до широких мас населення тези про унікальність та важливість збереження пам’ятки «Невиць-кий замок» і, як результат, дозволила регіональним владним структурам виграти вищеназваний гранто-вий проект.

Для тих, хто цікавиться тематикою, докладно повідомляємо, що автор за результатами попередніх та відновлених істерико-археологічних досліджень у майбутньому планує видати наукову монографію.

Отже, запрошуємо вас, шановний читачу, до Невицького замку.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 10 месяцев спустя...

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...