Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Меджибож (Меджибіж): замковый колодец


Filin

Рекомендованные сообщения

Обсуждается этот объект: замок в Меджибоже

2 апреля 2019 г. СМИ сообщили о раскопках колодца Меджибожского замка.

Из видео-сюжета (смотрите его чуть ниже) узнаём, что колодец находится в нижнем ярусе Офицерской башни, выделенной на этом фото:
00.jpg
Источник

Глубина колодца ок. 11 метров, а его первое (?) письменное упоминание находится в документе 1717 г.


Скриншоты:

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg

Конечно, хотелось бы узнать детали. К примеру, я никогда не был в этой башне, потому хочется понять, была ли её нижняя часть полностью засыпана землёй (так что и до верхней части колодца пришлось докапываться), или же верхняя часть колодца и не была засыпана, а раскапывать пришлось только его шахту? Хочется также понять, каким периодом предварительно его датируют. В общем, много чего интересно, потому будем здесь собирать сведения об этом интересном уголке замка.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Новость от 5 апреля 2019:

Цитата

В Меджибожі археологи розкопали давню замкову криницю

Наразі спеціалісти її уже розчистили на глибину 12 метрів.

В Меджибожі на території фортеці археологи розпочали розкопки 300-річної криниці. Вона розташована в Офіцерській вежі, яка довгий час була засипана будівельним сміттям. Початковий етап будівництва цієї вежі датують XVI століттям.

«Власне, криницю почали досліджувати ще 10 років тому. Вона давня, згадується ще в описах 1717 року. Але у зв’язку з тим, що ця вежа була засипана будівельним сміттям, не могли приступити до її розчищення. А цієї весни почали уже вичищати це сміття і дісталися криниці. Маємо намір розчистити її повністю та докопатися до води. Нам цікаво, на якій глибині вона залягає. В майбутньому хочемо, щоб криниця стала діючою замковою, і виконувала своє призначення як і декілька століть тому», - розповідає Олег Погорілець, директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».

Наразі спеціалісти уже прокопали 12 метрів вглиб.

За словами Олега Погорільця, зверху замкова криниця має квадратний периметр, а на глибині двох метрів стає круглою. Усередині - кам’яна кладка.

«Ми сподівалися, що, можливо, з криниці будуть іти підземні потаємні ходи. На жаль, їх поки немає. Але нам ще є куди копати, тож може таки і знайдемо», - каже директор заповідника.

Додає, що саме останні метри розчищення криниці будуть найцікавішими для археологів. Адже поки що вичистили шар сміття ХІХ-ХХ століть, а на глибині залягає давніше. Тож у ньому можуть бути предмети, які потрапили туди в XVI- XVIІІ століттях.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 месяца спустя...

Новость от 2 июля 2019:
 

Цитата

В Меджибожі археологи продовжують розкопувати давню замкову криницю

01.jpeg
Меджибізька замкова криниця має квадратний периметр, а на глибині двох метрів стає круглою. Фото: Вікора Вєтрова

Тут уже натрапили на цікаві знахідки.

В Меджибожі продовжуються розкопки давньої криниці, які археологи розпочали цієї весни. Вона розташована в Офіцерській вежі, котра довгий час була засипана будівельним сміттям. Наразі спеціалісти уже прокопали майже 14 метрів вглиб.

«Ще копаємо, адже до дна поки не дісталися. У криниці уже набирається вода, тож доводиться її відкачувати, щоб витягувати вологий грунт та сміття, яким вона була засипана. Сподіваємося дійти до горизонту XVI століття.

Натрапляємо тут на дуже цікаві знахідки. Це дерев’яні елементи різноманітних пристроїв для підйому води. Це речі XVIІ- XVIІІ століть. За ними зможемо зробити висновки, чим піднімали воду сотні років тому. Деякі з них клеймовані, на деяких зустрічаємо навіть випалені написи, тож буде можливість їх ідентифікувати. Знахідки ми консервуємо та згодом будемо проводити дослідження – з яких порід дерев вони виготовлені та до якого часу вони належать», - розповідає Олег Погорілець, директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж».

Крім дерев’яних знахідок натрапляють археологи і на кераміку.

«Маємо дуже багато кераміки. Будемо її також досліджувати, намагатися склеїти з фрагментів для цілісного вигляду. Також знайшли цілого керамічного горщика – таку собі літрову кварту, якою, ймовірно, черпали воду з відра. Знахідка датується XVIІІ століттям», - зазначає директор заповідника.

За словами Олега Григоровича, копати вглиб криницю будуть ще, як мінімум, декілька місяців.
«Хочемо прокопати ще трохи, щоб встановився достатній рівень води. Плануємо користуватися цією криницею повноцінно», - каже він.

02.jpg
Дослідники вже дісталися води.

Як відомо, зверху Меджибізька замкова криниця має квадратний периметр, а на глибині двох метрів стає круглою. Усередині - кам’яна кладка. Згадки про неї є ще в описах 1717 року.

Ірина Олійник

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 недели спустя...

Кадры по теме из фотоотчёта @MadMax

Башня в интерьере (вид со сторон входа), в центре виден колодец:
01.jpg

С противоположной стороны:
02.jpg

Колодец крупным планом:
03.jpg

Заглянем внутрь:
04.jpg

Земля, извлечённая в ходе раскопок, покоится у подножия башни:
05.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...