Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Меджибіж (Меджибож): реконструкція "Офіцини"


Askold

Рекомендованные сообщения

Обговорюється реконструкція однієї з будівель замку в Меджібожі
 

Плани реконструкції будинка, який згадується в описах замку в 1717 та 1754 років:

50632788.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Це один із ескізних варіантів. Адже належить реконструювати будинок за специфічним описом - інвентарем. Автентичною частиною будинку є склепінчастий підвал, який зберігся (P. S.: до речі, підвал не XVIII сторіччя, а більш ранній, на XVI щонайменше виглядає, тобто будинок/-ки за описами XVIII сторіччя теж не найперший варіант). Далі доводиться керуватися словесним описом з інвентарів, зразками тогочасного будівництва і вимогами до музеєфікації. Реконструкція службового будинку має дати уявлення про замковий побут, а можливість спуститися до підвалу дасть спілкування з автентичною давниною.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Пропоную опис службового будинку (офіцини) з інвентаря 1754 року. Цікавлять варіанти його графічних інтерпретацій за цим описом (Примітка: не відмінностей від ескізного проекту, тому що він розробляється з урахуванням ДБНів, удоступнення для відвідувачів, норм безпеки та іншої сучасної реалії, тому відмінності неминучі). Цікаво саме уявити його у давніх версіях.

Отже, опис 1754 року:

Цитата

Праворуч, входячи на дитинець з міста, службовий будинок (у польському тексті - officyna) дубовий, з круглого дерева поставлений, давніший під гонтами, кілочками прибитими, виліплений ззовні та зсередини глиною і вибілений. Ідучи до сіней, двері на завісах залізних з клямкою залізною. Сіни великі, посередині кухня з комином ліпленим, зверху мурованим. Праворуч двері до покою на завісах залізних з клямкою залізною. Покій - велика ізба з піччю білою кахляною мащеною, з мурованим каміном з дашком, з вікнами трьома з шиб круглих простими; з віконницями трьома на завісах подвійних залізних з ригелями залізними трьома. При тій ізбі комора  з дитинця двері на завісах залізних з скоблем залізним і колодкою до замикання, з тої ж комори друга комірчина, обшита дощечками, до якої двері на завісах залізних, з скоблем для колодки. З сіней ліворуч вікно просте з шибок круглих і стіл кухарський під вікном великий простий. Двері до ізби господарської на завісах залізних з клямкою залізною і защіпкою з ізби, в якій вікон троє з шибок круглих з віконницями трьома на завісах залізних подвійних з ригелями трьома для замикання вікон. До тієї ізби стіл простий один, лав для сидіння дві і шафа господарча. Піч кахельна на підмурку біла проста, з п’єцом господарчим і комином мурованим за стелю виведеним.  

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...