Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Звенигород: историко-культурный парк "Древний Звенигород"


Filin

Рекомендованные сообщения

Из новостей узнаём о появлении нового амбициозного проекта, за которым интересно будет последить - выйдет ли что-то или всё получится как обычно? Скоро узнаем.


Этот мини-фильм, созданный в рамках проекта, рассказывает в общих чертах, чем же таким был примечателен Звенигород:


Один из первых видео-сюжетов, рассказывающих о проекте:


Новость от 25 июля 2018:

Цитата

Поблизу Львова створять історико-культурний парк на місці давньої княжої столиці

Звенигород має стати туристичним об’єктом, куди приїжджатимуть не лише відпочити, але і пізнати історію.

zvenyhorod.jpg
Комп'ютерна реконструкція вигляду Звенигорода першої чверті XII ст. Автор - Андрій Хархаліс

У 2018 році на території пам’ятки археології національного значення розпочнеться створення першого в Україні історико-культурного парку «Древній Звенигород». Проект є одним із переможців конкурсу проектів регіонального розвитку Мінрегіону і отримає на реалізацію близько 12 млн грн у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС.

Проектом передбачено впорядкування території пам’ятки та центральної площі села, консервація пам’яток княжої доби, відзнакування найбільш знакових будівель княжої доби, трасування усієї лінії укріплень городища, візуальна реконструкція унікальної оборонної системи XVIII, створення базової туристичної інфраструктури довкола історико-культурного парку «Древній Звенигород», туристичних маршрутів та ін.

Історико-культурний парк створять на площі близько 38 га. Ініціатором та замовником проекту є департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації.

1_.jpg

3_.jpg

2_.jpg

7_.jpg
Візуалізація майбутнього парку. Автор: Андрій Хархаліс

Звенигород – одна з трьох княжих столиць, де в ХІ-ХІІ століттях починалась українська державність на Прикарпатті. Дослідження Звенигорода почалися ще всередині ХІХ ст. і тривають до сьогодення. Наймасштабніші розкопки відбулись у 1950-1990-х роках. Вражаюча колекція археологічних артефактів, що нараховує кілька десятків тисяч знахідок, презентує Звенигород як крупний економічний, культурний та духовний центр. Завдяки історичним подіям та клімату колишня княжа столиця чудово збереглась до наших днів. На сьогодні досліджено не більше 10% площі давнього городища.

«Парк – це можливість впорядкувати та захистити територію пам’ятки від руйнувань. Наразі ми не плануємо масштабних археологічних досліджень. Програму їх проведення треба буде дуже детально продумати і це справа на багато років. Але парк, а в майбутньому, ми сподіваємось, заповідник, захистить пам’ятку від чорних археологів, несанкціонованих кар’єрів, самовільної забудови тощо», – переконана дослідниця Звенигорода, молодший науковий співробітник «Рятівної археологічної служби» Наталя Войцещук.

Водночас сьогодні готується пакет документів для оголошення Звенигорода заповідником національного значення. Влітку документи планують передати до Кабінету Міністрів України.


И ещё одно видео с несколькими кадрами, не показанными в предыдущих:

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Больше всего в проекте смущает его большой упор на истории Звенигорода 11-13 вв. При этом главная доминанта комплекса - замок, а также значительная часть уцелевших линий укреплений - это уже фортификационное наследие совсем другой эпохи. Т.е. с точки зрения сохранившихся укреплений Звенигород скорее презентует наработки военных инженеров 17 - начала 18 вв, и даже на 3D-визуализации запланированного парка это сильно бросается в глаза, и всё же акцент будет сделан на княжеской эпохе. Образ города 12-13 вв. будет очень непросто увязать с бастионными укреплениями начала 18 века.

Сходу и не скажешь, что это проект парка, посвящённого городу 12-13 вв:
17.jpg 18.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 10 месяцев спустя...

Новина від 25 червня 2019:

Цитата

«Буде навчальний і науковий центр». У Львові презентували проект парку «Древній Звенигород»

В Україні буде перший історико-культурний парк на території пам’ятки археології. Його створять у селі Звенигород, що за 25 км від Львова. Майже тисячоліття тому там було велике місто — одна з трьох перших княжих столиць українського Прикарпаття. Докладно про проект парку «Древній Звенигород» розповіли під час презентації у Львові 25 червня.

«Це буде парк, що поєднає у собі багато функції. З одного боку ми робимо велику відпочинкову територію, куди зможуть приїздити туристи, а з іншого — продумуємо кожну деталь так, аби відвідувачі могли дізнатись якнайбільше інформації про княжі часи в Україні, а також про історію самого Звенигорода. Тож це буде і великий навчальний та науковий центр», — пояснює одна з ініціаторок проекту створення парку, археолог Наталя Войцещук.

Облаштування парку ініціативна група сподівається розпочати вже цього літа — як тільки Кабінет Міністрів України виділить необхідне фінансування. За сприятливих погодних умов роботи триватимуть трохи більше року. Офіційне відкриття парку заплановане на 2020 рік.

3.jpg
Комп'ютерна візуалізація історико-культурного парку «Древній Звенигород».

Фінансування створення парку відбуватиметься у рамках реалізації програми секторальної бюджетної підтримки ЄС. На це передбачено орієнтовно 12 млн грн. Замовником проекту є департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації.

«При створенні парку ми ставимо собі дві основні мети — збереження культурного шару пам’ятки археології та його консервація, а також представлення історії давнього столичного міста Звенигорода», — пояснює доктор історичних наук, багаторічна дослідниця Звенигорода, науковий керівник проекту створення історико-культурного парку «Древній Звенигород» Віра Гупало.

Площа парку становитиме більше, аніж 30 га. Основний акцент — на збереженні унікальної пам’ятки археології. Разом із цим парк зроблять комфортним для відвідувачів: нинішню центральну площу села перетворять на велику відпочинкову зону, а на території давнього городища створять мережу доріжок, підсвітять та ознакують основні елементи.

1.jpg

На центральні площі села буде облаштовано громадський простір та великий дитячий майданчик. Звідси відвідувачі переходитимуть у простір минулого: потрапляючи на територію городища вони зможуть подорожувати територією давнього міста.

Завдяки інформаційним стендам та мультимедійним засобам можна буде побачити не лише сучасні ландшафти, але й реконструкції видів давнього міста.

«Для нас дуже важливо, що наблизитись до древньої столиці люди зможуть через сучасні технології, а не через відбудови споруд. Жодних будівельних робіт у розумінні заливання бетону та мурування з цегли в парку не буде. Матеріальні ж рештки будуть у музеї, де сформується добра експозиція. Саме ця подорож крізь простір та час стане основою парку «Древній Звенигород», — пояснює кандидат історичних наук архітектор проекту створення історико-культурного парку «Древній Звенигород» Василь Петрик.

2.jpg

Відтворити вигляд давнього міста, зокрема, вдасться завдяки паралельному проекту «Древній Звенигород: брендинг та промоція княжої столиці», який цього року отримав фінансування від Українського культурного фонду.

У його рамках буде створено 3D-реконструкцію княжої столиці XI — першої половини XIII ст., яка дозволить уявити, як жили мешканці Звенигорода майже тисячоліття тому, та згодом стане частиною експозиції.


Відео від 24 червня 2019:

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 1 год спустя...
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...