Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Пнёв (Пнів): возрождение замка


Filin

Рекомендованные сообщения

Обсуждается этот объект: Пнёвский замок


Слухом земля полнится, говорят, что замок вроде как начали восстанавливать. Причём новость свалилась как-то внезапно. Никаких сведений об этом проекте я раньше не встречал, потому был удивлён вдвойне. Ну ладно, думаю, мог что-то пропустить, и полез в дебри Сети, где удалось кое-что выудить, правда, не так много, как хотелось бы, да и те публикации мелькнули и потерялись в региональных СМИ.

Ещё 14 января 2017 г. была опубликована такая вот новость:

Цитата

Пнівський замок у 2017 році планують відновити

На відновлення Пнівського замку на Надвірнянщині передбачені кошти з обласного бюджету, а також відділ культури подав документи на міжнародний конкурс проектних заявок у рамках програми транскордонного співробітництва "Польща, Білорусь, Україна" – і сподівається на перемогу.

Результати конкурсу очікують отримати у лютому, пише КУРС із посиланням на сюжет ТРК "Надвірна"

Щоб почати реконструкцію, депутати на десятій сесії Надвірнянської районної ради підтримали зміни до рішення 2009 року про надання відділу культури права оперативного управління замком XV століття. Власником замку залишається районна рада в особі територіальної громади.

У Пнівському замку до сьогодні найкраще збереглась північна стіна. 

На відбудову західної вежі замку залучать і 400 тисяч гривень, які здобули на обласному конкурсі проектів.


Но, как я понял, в 2017-м так ничего глобального так и не произошло, и вот уже история снова завертелась, на этот раз уже в 2018-м.

Новость от 10 февраля 2018 (приведу её с некоторыми сокращениями, поскольку там не всё по теме):

Цитата

На Надвірнянщині відновлюють Пнівський замок

8 лютого 2018 року Надвірнянський район з робочим візитом відвідали голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, заступник голови обласної ради Сергій Басараб, начальник відділу з питань міжнародних зв'язків, інвестицій та проектної діяльності Юрій Цимбалюк.

Посадовці відвідали об’єкти інфраструктури району, які фінансувалися у 2017 році, або ж, які фінансуватимуться у 2018 році за рахунок коштів обласного бюджету. А також, ознайомилися з реалізацією проектів – переможців обласних конкурсів, проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. ...

Після короткої зустрічі керівники обласної та районної ради ознайомилися з реалізацією проекту «Великі зміни малими кроками замок Куропатви ХVІ століття у селі Пнів» щодо реконструкції Пнівського замку. У 2016 році фортеця стала однією із переможців на обласному конкурсі проектів.

Відтак його реалізацію розпочали за фінансової підтримки Надвірнянської районної ради в сумі 250 тис. грн., Надвірнянської міськради в сумі 150 тис. грн., Пнівської сільської ради в сумі 100 тис. грн., та Івано-Франківської обласної ради ради в сумі 400 тис. грн. Координатор проекту, директор Надвірнянського туристично-інформаційного центру Володимир Гринішак зазначив, що роботи з відновлення Пнівського замку можна розділити на два напрямки: локальний, який передбачає відновлення західної вежі, створення інформаційного пункту, де б у майбутньому працювали екскурсоводи, науковці, обслуговуючий персонал та ще один перспективний напрямок – створення центру спадщини Фортеці Пнів.

Керівники обласної ради висловили схвальні відгуки і наголосили, що розвиток туризму на теренах Прикарпаття і надалі залишається основним напрямком роботи. ...


Из той же серии новость от 14 февраля 2018:

Цитата

На Прикарпатті відновлять замок ХVІ століття

Пнівський замок у Надвірнянському районі все-таки відновлять.

Минулого року очільникам міста вдалось виграти конкурс “Великі зміни малими кроками”, однак реконструювати будівлю так і не вдалось.

Під час робочої поїздки керівництва облради у Надвірнянський район обговорили також питання відбудови замку Куропатви ХVІ століття у селі Пнів.


А 16 мая 2018 г., как сообщила Ukraina Incognita, у стен замка уже был замечен экскаватор, который вроде как использовали не для раскопок, а для каких-то подготовительных работ на близлежащем участке:

11-1.jpg 11-2.jpg 11-3.jpg

И вроде как повод для радости, но в то же время "меня терзают смутные сомнения" (с) ... По какому проекту проводятся работы? Что планируют сделать? Сколько денег выделили? Как долго будут длиться работы? Вопросов много, а ответов нет и новостей об этом немаловажном событии как-то на удивление мало, можно сказать, что их и вовсе нет, и это тоже заставляет напрячься.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 3 недели спустя...

Хмм, трудно щось вгадати, судячи по відео - деревяні підпори висять ще з Зими.  Видно також що трохи замуровують тріщини. Не знаю наскільки це правильний підхід, без належної документації, збудують якийсь жах.  

П.С. Ескаватор можливо розчищає дорогу для техніки і підвозу буд матеріалів.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 5 месяцев спустя...

Попались на глаза свежие фото из Пнёва, на которых, помимо всего прочего, запечатлён и ход работ - стены наращивают, оконные проёмы формируют, над одним из корпусов кровля появилась. В целом, всё это выглядит подозрительно, поскольку позиционируют эти работы как противоварийные, при этом с виду полным ходом идёт полная реконструкция, приближённая по духу к обычным строительным работам.

Для сравнения слева фото Петра Власенко (сентябрь 2005), справа - фото Кати Борисенко (ноябрь 2018). Стена с щелевидными бойницами сделана, не в рамках последних работ, а ещё раньше, какими-то "попередниками", но видно, что и в рамках последних работ замок преобразили (смотрите скриншоты в первом сообщении).

01-2.jpg 01-1.jpg

02-2.jpg 02-1.jpg


Также наткнулся на новость от 5 ноября 2018 г., где кратко сообщается о работах и озвучивают их стоимость - 900 тыс. грн:

Цитата

На Надвірнянщині реставрують Пнівський замок

В селі Пнів Надвірнянського району проводять реставраційно-протиаварійні роботи в Пнівському замку.

Заступник голови Надвірнянської РДА Богдан Зеленчук спільно з начальником відділу культури Олександром Зварчуком та начальником відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Надвірнянськоі РДА Тарасом Угринчуком, оглянули хід «Протиаварійних робіт замку XV ст. в с.Пнів».

Частина робіт вже виконана. Ще в минулому році на цей проект було виділено 100 тисяч з бюджету села Пнів. Цього року з області виділили 350 тисяч, з міського бюджету 150 тисяч та 300 тисяч з районного, – розповідає Богдан Зеленчук.

Виділені кошти дозволять покращити стан об’єкту і таким чином зберегти історичну пам’ятку.

Новость дополнили фото, сделанными явно не в ноябре, но они также интересны, поскольку показывают один из этапов работ:

03-1.jpg 03-2.jpg


А потом попалось ещё и такое информативное видео от 20 сентября 2018 г., откуда узнаём, что:

  • Автор проекта: архитектор Игорь Богославец.
  • Автор проекта постоянно повторяет, что это противоаварийные работы, хотя явно пошли дальше, принявшись всё реконструировать. 
  • Работы сосредоточены на башне и на примыкающем к ней корпусе.
  • Работы начались 1 августа 2018 г.
  • Автор проекта сообщает, что на подготовительном этапе разобрали часть каких-то стен и сводов.
  • Стены нарастили где-то за месяц.
  • На момент съёмки у башни достроили 2-ой ярус, и автор проекта с некоторой гордостью сообщал, что над ним соорудят перекрытия, которое будет опираться на металлические (!) балки, а затем выгонят и третий этаж, который уже в видно на фото ноября 2018 г.
  • В местах зондажей будут показывать участки кладки, покрытые старым полнотелым кирпичом, но всё остальное заполняют обычным современным, и особо по этому поводу не переживают, поскольку, по замыслу, всё это будет скрыто штукатуркой.
  • До конца 2018 г. планируется завершить стены, перекрытия и сделать кровли над башней и примыкающей к ней корпусом.
     


Скриншоты:

04-01.jpg 04-02.jpg 04-03.jpg 04-04.jpg 04-05.jpg 04-06.jpg


Местные радуются, И. Богославец гордится своими свершениями, а мне тоскливо видеть такой уровень работ на памятнике национального значения, да и с обоснование проекта ещё сильнее захотелось ознакомиться, поскольку объект достаточно уникальный, и нужен нормальный такой уровень компетенции, чтобы сделать хорошее обоснование для проекта такого уровня.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 1 месяц спустя...

З позитиву - мені сподобалось що при будівництві використовують правильний камінь.  Ось два імовірних вигляди замку, маю мадію що будуть орієнтуватися по першому:

empty.pngempty.pngempty.pngImage result for Winter

0c5cf6fbf361f5998ecf7a2e5b91ad14.jpg


Так виглядає, що реставрують за проектом Р. Михальчишина, Укрзахідпроектреставрації.  Інфа з сайту Блекі, там доречі цікаво прочитати як на початку 00-тих розкрали гроші з реставрації:

pniv 1.jpg pniv 2.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

13 часов назад, Askold сказал:

З позитиву - мені сподобалось що при будівництві використовують правильний камінь.  Ось два імовірних вигляди замку, маю мадію що будуть орієнтуватися по першому

Жоден з варіантів не є правильним, тому що замок був п'ятикутним.

Screenshot_3.jpg.fe2365b0445968ac83e4a76f25d196cb.jpg

Причому перший варіант базується на уяві автора (Zbigniew Szczepanek) про те як міг виглядати замок, тобто не є результатом наукових досліджень. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 3 месяца спустя...

 Якщо поглянути на ці останні фото - які зміни ми бачимо? Мені здається що від фото з Листопада 2018, і новими фото - нічого не змінилося. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 года спустя...

Рух щодо [реставрації-реконструкції-відродження-інтерпретації-...] замку Пнів відновився 2021 року. Слова мною взято в дужки через те, що напрямок того, що відбуватиметься у замку Пнів, лише визначається, як я розумію. Але визначається досить активно. Насамперед - така інформація щодо ґрантового проєкту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму»:

На Прикарпатті планують підвищити привабливість Пнівського замку

Більш детально про цей проект - тут: https://www.taif.org.ua/news/sharing-heritage-start/

А ще є анонс наступної події: 27 січня 2022 року відбудеться установча онлайн-конференція

Цитата

проекту «Об’єднані спадщиною: збереження історичної спадщини фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму». Головними завданнями конференції є презентувати актуальний стан наукових досліджень та вишукувальних робіт щодо замків у с. Пнів (Україна) та у м. Ардуд (Румунія) в контексті подальшої підготовки концепції інтерпретації їх спадщини, інтегрованого плану управління Фортецею Пнів та розробки технічних засобів інтерпретації спадщини цих об'єктів, а також генерувати теми щодо інтерпретації об’єкта замкової спадщини «Фортеця Пнів».

З програми конференції:

Цитата

Завдання конференції: 
(1) Створити транскордонну платформу для знайомства команди проекту, його зацікавлених сторін та цільових груп.
(2) Презентувати актуальний стан наукових досліджень та вишукувальних робіт щодо замків у с. Пнів (Україна) та у м. Ардуд (Румунія) в контексті подальшої підготовки концепції інтерпретації їх спадщини, інтегрованого плану управління Фортецею Пнів та розробки технічних засобів інтерпретації спадщини цих об'єктів.
(3) Генерувати теми щодо інтерпретації об’єкта замкової спадщини «Фортеця Пнів».
(4) Підвищити обізнаність громадськості про діяльність проекту та програму Транскордонного співробітництва ЄІС «Румунія-Україна».

Учасники та спікери конференції:
 

Цитата

Учасники: представники зацікавлених сторін: експерти у сфері архітектури, культурної спадщини та інтерпретації, історики, археологи, дослідники спадщини, краєзнавці, літературні автори, представники центральних та місцевих органів влади, бізнесу, цільових громад проекту, транскордонна команда проекту.
Ексклюзивний спікер події: Хелена Вічіч, виконавчий директор Європейської Асоціації інтерпретації спадщини Interpret Europe (Helena Vicic, IE Managing Director).
Спікери в межах сесій та тем конференції:
Штефан Берчі, експерт проекту, історик, гід, менеджер об'єкту спадщини «Ардуд», муніципалітет Ардуд, повіт Сату-Маре, Румунія. 
Володимир Гринішак, директор ТІЦ м. Надвірна Івано-Франківської обл., координатор проектів місцевого розвитку, заснованих на потенціалі культурної спадщини громад Надвірнянського району Івано-Франківської області.
Микола Бевз, професор, доктор архітектури, завідувач кафедри Архітектури та реставрації НУ «Львівська Політехніка», заслужений архітектор України (за згодою).
Зоряна Лукомська, доктор історичних наук, завідувач кафедри «Архітектури та містобудування» Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (за згодою).
Юлія Стріленко, УДІ культурної спадщини НАНУ Академік АН України (за згодою). 
Кирило Рубановський, адвокат, краєзнавець, експерт Туристичної Асоціації Івано-Франківщини.
Василь Романець, археолог, директор Музею мистецтв Прикарпаття, голова спілки археологів Івано-Франківщини

Представники ДІКЗ "Межибіж" планують взяти участь в якості учасників. Щодо запитань, які були поставлені у цій темі вище - думаю, багато відповідей можна буде почути під час конференції. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

В 04.01.2019 в 08:51, Arsen Замки -Тернопільщини сказав:

Причому перший варіант базується на уяві автора (Zbigniew Szczepanek) про те як міг виглядати замок, тобто не є результатом наукових досліджень. 

Існує малюнок цього автора й для Меджибізького замку. Як художня картинка - красівоє, але як ілюстрацію "ось так воно було" використовувати його малюнки ні в якому разі не можна. Фантазія автора фантастична))

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 1 год спустя...

Добрий день, я би хотів би цей форум скинути свіжі фотки з Пнівського замку, але через обмеження розмірів файлів не можу скинути, буду вдячним якщо мені  допоможе з цим питанням.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...