Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Луцьк: Оборонна вежа Чарторийських


Askold

Рекомендованные сообщения

Сама новина за минулий жовтень, але вартує задокументувати:
 

Цитата

У Луцьку за грантові гроші реконструюють і відремонтують легендарну місцину  – Оборонну вежу Чарторийських і підземелля єзуїтського монастиря.

59.jpeg

Про це Першому повідомила Катерина Теліпська, начальник відділу туризму та промоції Луцької міської ради.

«Поки детальної інформації не даємо, бо зараз іде контрактування самого гранту. Як тільки повністю буде підписана грантова угода, тоді деталізуваємо усі моменти, які будуть впроваджуватися, – розповідає пані Катерина.

 – Даний грант, який називається «Ревіталізація Старого міста», його реалізовує Люблін і Луцьк. Ми хочемо повернути до життя комплекс пам’яток вежі Чарторийських з муром окольного замку, який, на жаль, знаходиться в досить поганому стані, також Монастир єзуїтів (нинішній технікум) і підземелля власне, під монастирем.

Якщо все буде добре, почнеться реалізація цього проекту, в рамках якого зробимо ремонт, реставруємо ці об’єки і експозиційне наповнення, відповідно, створиться іще один туристичний обєкт, чому ми будемо дуже раді».

Після відновлення підземелля під технікумом, а там є декілька кімнат, відриються –  це можна стане цікавою туристичною атракцією. відкриють для туристів Луцька і Волині і вежу Чарторийських.

«Це –  пам’ятка національного значення, вона знаходиться в користуванні технікуму, юридично, вони ту територію утримують. Загальний бюджет гранту – півтора мільйони євро, але розділять кошти на два міста – Луцьк і Люблін, хоч ми є головним партнером в даному проекті, розповідає керівниця відділу.

–  Пізніше, десь наприкінці листопада, буде більше інформації, реалізація самого проету стартує аж у 2018 році. Зараз це просто підготовчі роботи, проектно-кошторисна документація (виготовлення). Це – величезна командна робота, одна з найбільших таких грантових перемог Луцька.

Про те, що Луцьк виграв грант на збереження пам’яток у Старому місті, стало відомо у середині жовтня. Проект «Нове життя старого міста: ревіталізація пам'яток історичної та культурної спадщини у Луцьку та Любліні» увійшов у 17-ку кращих, які отримають фінансування за Програмою Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 года спустя...

Вежа Чарторийських після реставрації. Виглядає акуратно, але не розумію навіщо було залишати вікна, які пробили напевно тільки в 19-20 ст. 

lutsk chartoryiska tower.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 5 месяцев спустя...

В продовження теми - закінчення реставрації вежі Чарторийських + реставровано шматок муру Окольного змаку і Єзуїтського колегіума. Персонально, якщо мур є з 15 ст., то чому його відновили без мерлонів? Те саме з частиною муру біля вежі - був би сенс як би відновили первісний вигляд, думаю він виглядав подібно до мурів луцького замку. 

Інформація від: Oleg Parfenyuk

https://www.facebook.com/groups/489692788404724/user/100007707300331/

lu1.jpg

lu2.jpg

lu3.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 недели спустя...

В сборнике Археологія і фортифікація України (2021) на с. 200-203 есть публикация "Підземелля башти князів Чорторийських в Луцькому Окольному замку (попереднє повідомлення)".

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...