Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Рекомендованные сообщения

Обсуждается этот объект: синагога в Шаргороде


После реставрации синагоги в Сатанове (Хмельницкая обл.) и начала консервационно-реставрационных работ на синагоге в Остроге (Ровенская обл.) подоспела такая вот новость:

Цитата

18 січня 2017

Середньовічну синагогу в Шаргороді хочуть відновити єврейською толокою

big-14847263498-0.jpg

Кошти збиратимуть серед єврейської громади у всьому світі.

Синагогу в м.Шаргороді на Вінниччині мають намір реставрувати. Про це vlasno.info повідомив Шаргородський міський голова Ігор Винокур. За його словами, кошти на відновлення готові пожертвувати представники єврейської громади з різних країн світу.

– У мене вже є домовленості із небідними людьми, які готові дати грошей на відновлення синагоги. Мова, найперше, йде про євреїв із Шаргорода, які свого часу покинули наше місто. Один із них, скажімо, наразі мешкає у Австралії, але, каже, готовий переслати мені сто тисяч доларів на виготовлення проектно-кошторисної документації. Так само будемо організовувати євреїв, що виїхали із Шаргорода та мешкають зараз у всіх куточках світу. Першопочаткові потреби: перекриття даху та відведення води. Потім – внутрішні роботи, – розповів І.Винокур.

Шаргородська синагога, збудована у 1589 році, наразі є найстарішою в Україні. Також вона є одним із семи чудес Вінниччини. За часів Радянського Союзу у ній містився соко-морсовий завод. Там і донині стоять дерев'яні чани та інше устаткування виробництва. Синагога перебуває у власності релігійної громади з 2000-х років, але обладнання належить попередньому власнику, який не поспішає його забирати. За словами міського голови, після реставрації синагогу планують використовувати за призначенням, оскільки зараз у Шаргороді немає місця, де євреї могли би молитися. 

Зайдёт ли дело дальше разговоров? Скоро узнаем.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 1 месяц спустя...
Цитата

17 лютого 2017
Австралієць дає $100 тис. на відновлення найдавнішої синагоги в Україні

Відновити синагогу в місті Шаргород на Вінниччині закликає міський голова Ігор Винокур. Вона найдавніша зі збережених синагог в Україні. Першим відгукнувся громадянин Австралії, який готовий дати на реставрацію $100 тис.

"Мер знайшов підтримку серед єврейських спонсорів, готових сприяти реконструкції синагоги, побудованої за канонами фортифікаційної архітектури 1589 року. Один з них - громадянин Австралії - готовий виділити $100 тис. на складання проектно-кошторисної документації", - повідомляє "Хадашот".

Синагога зведена в системі міських укріплень. Має двометрові стіни та бійниці на даху. У підвалі є вихід до підземних тонелів з виходами на поверхню. Розрахована на захист від набігів турків, татар і козаків. Вона витримала напад загону Северина Наливайка 1595 року.

Під час турецького панування на Поділлі 1672-1699 роках споруду використовували як мечеть. Після повернення до складу Речі Посполитої повернулась іудейській громаді. Закрили її 1930 року. Приміщення використовували як цех сокоморсового заводу.

Зараз синагогу повернули у власність міста, але в ній залишається обладнання заводу. Власник відмовляється його вивезти. Міський голова має намір звільнити приміщення через суд.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 недели спустя...

В новинах не зовсім вірні дані. Синагога не повернута у власність міста. Вона ніколи не була у приватній власності, у приватній власності перебувало обладнання заводу, яке в ній змонтовано. З 1927 року синагога перебуває у державній власності. Сьогодні вона також залишається у державній власності. У 2010 році синагогу було передано у постійне безоплатне користування релігійній громаді за умови проведення реставраційних робіт. Роботи до сьогодні не проводилися. Спочатку це виправдовувалося наявностю в синагогі обладнання. В минулому році обладнання нарешті вивезли. От тепер громада шукає кошти на проведення реставрації. Міський голова їх всіляко підтримує. Інша проблема - склади та інші приміщення, які були збудовані в дворі синагоги за радянських часів, от вони вже в приватній власності, а їх треба зносити. Ось тут власники вже проти.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 4 года спустя...

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...