Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Білоцерківка (Белоцерковка): міські укріплення


Рекомендованные сообщения

Село нинішнього Великобагачанського району Полтавської області з 1660 року було сотенним містечком Миргородського полку ВЗ. В цій якості мало отримати укріплення, про які на даний час інформації немає.

Цитата

Білоцерківка - село Великобагачанського району, центр сільської Ради народних депутатів, якій підпорядковані села Герусівка, Дзюбівщина, Коноплянка, Красногорівка, Лугове, Морозівщина, Сидорівщина. 729 жителів (1990). За свідченням істориків О.А. Грановського та Л.В. Падалки село засновано в 1-й половині 17 століття. До визвольної війни українського народу 1648-54 належало магнату Яремі Вишневецькому. У роки війни стала слобідкою з населенням 225 чоловік. Входила до Балакліївської сотні Полтавського полку. З 1660 - центр сотні. 1669 згадується як містечко Миргородського полку. У січні 1696 Білоцерківку спалили кримські татари, з 19.І до 14.ІІІ 1709 була окупована шведськими військами. Козаки Білоцерківської сотні брали участь у боротьбі проти шведів. У 18 столітті підпадають під владу поміщиків Базилевських. У 1777 - 81 у селі відбулися заворушення, селяни спалили панський маєток. До 1764 Білоцерківка — у складі Миргородського полку, потім — Говтвянського повіту Новоросійської губернії, з 1781 — Київського намісництва. Діяли Успенська, Воскресенська та Михайлівська церкви з школами грамоти, церковнопарафіяльна та міністерська школи. У 40-х роках 19 століття відкрилося парафіяльне училище Полтавської палати державних маєтностей. (...)

*) "Полтавщина. Енциклопедичний довідник" за ред. Кудрицького А.В., К. "Українська енциклопедія" ім. М.П. Бажана, 1992, тир. 30 000 прим., 1024 с., с. 61.

Сторінка  села Білоцерківка в україномовній "Вікіпедії". 

Сторінка села "Белоцерковка" в російськомовній "Вікіпедії".

Село на Вікімапії.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...