Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Рекомендованные сообщения

Струсівський замок "трішки" парадоксальний. Наприклад його розташування вказують в урочищі Чортова Дебра (лівий берег р. Серет), але Гійом Левасер Де Боплан так не вважає (замок показаний на правому березі). Хтось його уже локалізував і каже що він чотирикутної форми, а, Боплан знову перечить своїм п'ятикутним замком. Так хто ж правий?

Перед тим як продовжити, пропоную спочатку ознайомитися з історією Струсівського замку - тут.


Карти

Ну що ж почнемо з карти, вищезгаданого, Г. Боплана, період показаний на карті: 1630-1648 рр. (на карті північ з півднем поміняні місцями):

Screenshot_72.thumb.jpg.b9b8efc259957e38d5206520e6c1cb22.jpg
Карта

Карта Боплана схематична, що з неї можна взяти корисного:

  • Замок знаходився на правому березі р.Серет.
  • Замок доповнював міські укріплення.
  • Замок мав п'ятикутну форму.

А тепер для зрівняння візьмемо цитату з статті на яку я посилався раніше.

Цитата

Место для его возведения выбрали не левом берегу реки. Таким образом, замок расположился на одном берегу реки, город находился на другом, а разделяла их река.

Замок представлял собой прямоугольное в плане укрепление. Его размеры – ориентировочно 100х150 метров. Замок был защищён земляными валами и рвами, а так же каменными укреплениями.

Источники:

- «Замки і фортеці Західної України», Орест Мацюк, 2005


Або трішки інший опис замку від Castles of Ukraine, автор навіть локалізував замок.

Цитата

Замок знаходився на високому лівому березі річки Серет, а місто навпроти замку, на правому березі річки.

В плані замок був прямокутним укріпленням розмірами приблизно 100 на 100 метрі. Навкруги замку були викопані глибокі рови і насипані земляні вали. По кутах знаходилися кам'яні укріплення. 

Автори обох статтей стверджують, що:

  • Замок знаходився на лівій стороні.
  • Місто і замок розділяла річка.
  • Замок був прямокутної форми.
  • Замок мав кам'яні укріплення.(Обоє не уточнюють що саме за кам'яні укріплення, але автор другої додає що вони були по кутах - башти або бастіони?)
  • Єдине що не сходиться так це розміри замку. Перша стаття подає нам інформацію що замок мав приблизні розміри: 100x150 метрів. Тоді коли друга стаття подає нам такі розміри: 100x100 метрів. Перша стаття посилається на Ореста Мацюка книги, якого, я не маю. А друга стаття посилається на локалізацію замку проведену автором (про неї тема піде нижче), що з однієї сторони добре, а з другої сторони, вірогідність помилитися у розрахунках, коли орієнтуєшся на перепади висот у лісі - колосальна. 

І тут ми попадаємо в ступор, як усі хто цікавився або досліджував замок, сказати хто не правий - складно. Можна сказати що помилився Боплан, але, в більшості випадків, він схематично дуже добре передавав форму та розташування замку (відносно міста). Можна сказати що помилилася "більшість" (всі хто вважає що замок розташовувався у урочищі Чортова Дебра), тоді виникає питання: рештки чого вони знайшли? А, можливо ніхто не помилився? І в Струсові було два замки? Зараз усе поясню.


Замок №1

Це є той самий замок який збудували Струси на початку 17 cт. на лівому березі Серету, в урочищі Чортова Дебра. Він був прямокутної форми 100x100 або 100x150 метрів.

Його локалізацією зайнявся автор, вищезгаданої, другої статті.  Нажаль, він трішки не професійно подав результати своїх пошуків. Він зробив три відео та виклав на Youtube : перше відео, друге відео, та третє відео. Але ні на одному з них не уточнив де він бачить залишки рову, валу та кам'яних укріплень. Залишаю це на ваш розсуд. Судячи з третього відео, автор пройшов, приблизно, ось таку стежку:

Screenshot_74.thumb.jpg.7906ed4c1e29d82ffbedc729bafad2f8.jpg

На 2:04 кадр обривається і я вже не можу сказати де знаходиться автор цього відео. Ми все одно подякуємо йому за його старання :) На карті дуже цікаво виглядає ось ця ділянка (можливо мені здалося) можливо це спровоковане тим, що дерева ростуть на перепаді висот:

Screenshot_75.jpg.4b19a2e442954a6e069cd6d0e37f0664.jpg
Карта Яндекс

На Гугл карті все ще "читається" лінія прямокутної форми:
Screenshot_77.thumb.jpg.2e69876b71f04e2ce1d6218a6bc469a5.jpg 

А от на карті від Bing вона вже майже не "читається":
Screenshot_76.thumb.jpg.1ccfcc44e6d4cbcca1897eb12df6c866.jpg

Тепер якось-то дивно дивитись на цю фотографію, яку зробив той самий автор статті:
image.jpg.dcb88fdc0a192cb58a79f055323bc860.jpg

Доречі, спочатку я вважав що "замок" ( в лапках тому що в той час це був палац або частина монастиря) не був позначений на карті Фон Міга. Насправді ж нам мішає його бачити позначка монастиря а якщо її забрати то получиться щось таке (буду радий якщо комусь цим допоміг):
Screenshot_78.jpg.07b4257ce810d14a5651499d9296c4ff.jpg


Замок №2

У 1629 р. Струсів переходить в володіння Адама Калиновського, який споруджує той самий п'ятикутний замок який входив в міські укріплення та знаходився на правому березі Серету. Поглянемо на карту Боплана іншого видання, звичним для нас ракурсом (північ та південь на своїх місцях):

Screenshot_79.jpg.5fd6e447caea1a82c1b5ba7c79122e73.jpg
Джерело

Напевне, що Боплан незнав що Струсів розташований на мисі, як у випадку з Гусятином - стаття, через що конфігурація укріплень була скривлена. Насправді ж замок міг бути на не півдні а на сході від укріплень. Перевертання карти Боплана нічого не дадуть, тому образно це покажу на сучасній карті (червоний контур - укріплене місто, синій - замок):

Screenshot_80.thumb.jpg.8e6488610550128c5cd31c19398b0fbc.jpg

Чому я вибрав те місце для замку? Тому що на карті Фон Міга є цікавий палацовий комплекс з парком, який розміщувався десь там де я позначив синім контуром + між костелом та тією ділянкою є кам'яні підпірні стіни, можливо заради їхнього спорудження розібрали замкові кам'яні укріплення (якщо такі були)?

Screenshot_81.jpg.7ef20c7b63bdf4909745e46004cd7bcb.jpg

 

Які будуть враження/критика на все це?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

На карті Боплана Микулинці із замком також не на тій стороні Серету.

Не факт що Боплан  був у тих місцях

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Микулинці це окрема тема)

Чомусь, це йому не мішало добре позначати (схематично) колосальну кількість укріплень Правобережної України.

Але, струсівський замок і справді міг бути хибно показаний. В такому випадку забуваємо про замок №2 і залишаємо замок №1.

P.S. Невже весь мій пост не надихнув вас нінащо більше як два речення?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Так Микулинці то окрема тема, хотів показати закономірність тієї помилки.

"На спеціальній карті Боплана, Микулинці із замком також не на тій стороні Серету."

В той же час як на окремій мапі Поділля все зображено правильно. Так само правильно зображено Струсів і Микулинці на генеральній мапі України.

Гадаю  що помилка на спеціальній мапі України Боплана була зроблена десь на етапі створення мідної пластини з котрої потім робили віддтиски (копії).

Щодо розміщення струсівького замку, треба мати більше інформації про це.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 2 недели спустя...

Статью на сайте писал так давно, что уже и не помню, откуда тогда черпал информацию, но однозначно могу сказать, что у О. Мацюка размеры объекта почерпнуть не мог, поскольку в своей краткой справке он их не упоминает:

Цитата

У Струсові (старі назви до XVI ст. — Підбугорищем або Підбугородичином) збереглася печерна каплиця. Був тут над яром під назвою “Чортівська Дебра” у XVII ст. замок, зосталися тільки сліди. Мабуть, під час Визвольної війни його зруйнували козаки, а рештки мурів наприкінці XIX ст. — на поч. XX ст. наказала розібрати власниця маєтків — графиня Лянцкоронська.


Что касается Боплана, то вполне вероятно, что он не только замок показал в правильном месте относительно города, но и его форму плана не с потолка взял. 5-угольные символические изображения замков/цитаделей на его карте достаточно редки, но в тех случаях, когда он такую форму показывал (к примеру, Сатанов, Броды, где действительно укрепления имели 5-угольную форму плана) всё соответствовало реальному положению вещей. Получается, что высока вероятность существования в 1-ой половине 17 века в Струсове замка именно 5-угольной формы. 

Что касается его расположения, то опять же, опираясь на карту Боплана и современный рельеф участка городка, разместившегося в петле реки, вполне можно его представить где-то ближе к кончику изгиба речного русла. 
 

В 01.03.2018 в 03:45, Arsen Замки -Тернопільщини сказал:

Чому я вибрав те місце для замку? Тому що на карті Фон Міга є цікавий палацовий комплекс з парком, який розміщувався десь там де я позначив синім контуром + між костелом та тією ділянкою є кам'яні підпірні стіни, можливо заради їхнього спорудження розібрали замкові кам'яні укріплення (якщо такі були)?

В Струсове и сейчас есть дворец (+ взгляд с высоты), но не тот, который показан на карте, и находится он немного в другом месте, а именно здесь:

t-01.jpg

Его возвели в 1780-х, и на карте фон Мига его нет, вероятно, из-за того, что на момент прибытия картографов в Струсов дворец там ещё не начали строить. А вот на карте 1861-1864 гг. он уже показан:

t-02.jpg
Источник

В целом, учитывая то, как часто дворцы возводили на участках более ранних укреплений, то можно предположить, что такая модель могла быть актуальна и для Струсова, тем более, что Боплан замок показывал как бы "в хвосте" контура городских укреплений, и дворцовый участок также сдвинут в сторону кончика.

Именно в контексте истории этого сохранившегося дворца чаще всего упоминают о замке, мол, камень для его строительства брали из замка, а замок был в урочище Чёртова/Чертовская Дебра. К слову, с расположением этого урочища также нужно разобраться. К примеру, в этом видео (нужный момент с 1:43), местная жительница, когда речь заходит об урочище и замке, указывает рукой куда-то в южном или юго-восточном направлении от дворца, т.е. совсем не в тот район, где вроде как уцелели какие-то валы.

Касательно самих валов, то тот же О. Мацюк и другие авторы/путешественник неоднократно сообщали, что какие-то следы укреплений за рекой всё же остались, и может именно их показали на видео, поскольку и раньше часто встречал мнение, что укрепление было где-то в районе Николаевской церкви, доминирующей над городом. Место там стратегически важное, и какое-то вспомогательное укрепление там вполне логично было возвести.

Здесь, нашлась такая вот информация (это один из многих примеров, когда замок предлагают искать за рекой/за городом):

Цитата

Цікаво, що на початок 20 ст. руїни замку ще згадуються в «Описі Воєводства Тарнопольського», як поза містечком.

Вот ещё:

Цитата

Якщо у вас є вільний час, то ви можете перейти дорогу від каплички, трохи піднятися і ви в лісі, який більше схожий на дикий парк. Але на мою думку, як раз там ті високі пагорби, то все ж таки рештки валів


Между прочим, в истории связи дворца с замком тоже есть немало путаницы. Так, к примеру, часто звучит мысль, мол, замок начали разбирать, чтобы построить дворец, и если так и было, то дело должно было происходить где-то в конце 18 века, когда строили дворец. Но как видим, тот же Мацюк, да и другие авторы, говорят, что каменные укрепления замка начали разбирать на рубеже 19-20-х вв., т.е. тогда, когда дворец, по идее, уже был давно построен. Также О. Мацюк пишет, что стены замка приказала разобрать графиня Лянскоронская, но в указанный период (конец 19 - начало 20 века) она уже вроде бы не владела дворцом - он в конце 19 века перешёл от графа Баворовского к графу Голуховскому.


Если кратко подытожить, то версия о существовании двух укреплений вполне имеет право на жизнь. Другое дело, что с типологией этих укреплений нужно разобраться (к примеру, являются ли валы за городом действительно остатками замка или это какое-то другое укрепление?). 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

В 12.03.2018 в 06:20, Filin сказав:

Був тут над яром під назвою “Чортівська Дебра” у XVII ст. замок, зосталися тільки сліди.

Як я зрозумів, навіть місцеві точно не оприділилися з визначенням де був яр "Чортівська Дебра".

Мені прийшла от яка думка: у 1627 р. Струсів переходить до Адама Калиновського (зять Миколи Струся), рід Калиновських відомий зведенням замків на підвладних їм територіям, наприклад замок у Хоросткові, Копичинцях, Сидорові і т.к. То чому б один з вихідців цього роду [Адам] не міг би спорудити п'ятикутний замок у Струсові?

Моя локалізація з карти Фон Міга робилася на швидку руку, тому її аж ніяк не можна назвати точною.

За тополігію об'єкту над церквою Миколая, не знаю чи навіть розвідка там допоможе, усе заросло та й рельєф там непростий, ще як ви казали десь в районі Струсова проходили укріплення Першої або Другої світової війни, можливо якісь з цих укріплень і прийняли за замок?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 11 месяцев спустя...

В книзі "Теребовельська Земля"(1968 р.) Заплітний А. є розділ для Струсова і ось що цікавого я там зустрів:

Screenshot_18.jpg.d66c088b30106738a056eb4dbdc80c5a.jpg

Дуже цікава інформація, якої  я ніколи раніше не зустрічав. Тобто, маєток Струсів знаходився на території містечка і якщо його укріпили, то вийшов вже замок на містечку. 

Screenshot_15.jpg.426a29c44cb3fd9536bec541b39e89d2.jpg

Тут цитується документ 1745 року, який склали струсівські ремісники. В цьому документі згадується, що замок виконував судову функцію для містечка. Тобто, ще в 1745 замок не просто існував, але й виконував свої адміністративні функції. Для цього йому було б потрібно знаходитися близько до центру містечка, а не в Чертовій Дебрі. Тому що в випадку віддаленості від центру ці функції б перенесли до якоїсь споруди, що знаходилась б ближче до центру.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 9 месяцев спустя...

В 13 томе издания Galicja na józefińskiej mapie topograficznej 1779-1783 находим оригинал карты Фридриха фон Мига с видом на Струсов, а также описание городка, оставленное кем-то из австрийских военных. Обычно подобные описания привожу, чтобы сообщить что-то новое об укреплениях, но в данном случае в описании нет упоминаний замка или каких-то других защитных сооружений, но текст всё же интересен, т.к. размышляя над оборонным потенциалом Струсова, автор текста приходит к выводу, что с военной точки зрения наиболее удачным участком была локация в районе монастыря.

Фрагмент оригинала карты (секция №382):
strusow-1.jpg


Украинский перевод описания:

Цитата

СТРУСІВ

Відстані: Від Кровинки 1 1/4, Микулинці 1 1/4. 

Солідні будівлі: Костел і монастир капітально збудовані.

Води: Серет має характеристики, як описано під № 4.*

Ліси: Переважно густі зарості, які неможливо подолати.

Луки і болота: Луки зі сторони Заздрості сухі. 

Дороги: Поштова дорога до Бучача і гостинець до Соколова добрі. Гостинець до Скалата розмитий у декількох місцях, доки не сполучиться микулинецьким гостинцем; далі добрий. Дорога до монастиря також крута, а до Теребовлі у місці переходу через зарості дуже погана.

Гори: Над містом домінують [пагорби], як під № 6.**

Примітки: Костел і монастир муровані; монастир же стоїть на крутому пагорбі, на який неможливо піднятися; тому також у військових цілях може послужити для загородження переправи через Серет.

------------

* Текст під №4: Серет, що протікає долиною вздовж села, тече між переважно стрімкими берегами. Його ширина - від 10 до 15 кроків. Його можна подолати лише вказаними мостами і греблею. У нього кам’янисте дно, а [вода] придатна для пиття людям і тваринам.

** Текст під №6: Над селом домінують круті пагорби зі сходу.


Описание в оригинале (на немецком):

Цитата

STRASSOW

Entfernung: Von Rrowinka 1 1/4, Mikulince 1 1/4.

Solide Gebäude: Die Kirch und das Kloster ist solid gebaut.

Wässer: Die Seret hat die Beschafenheit, wie bey Nro 4 ist beschrieben worden.

Wälder: Ist gröstentheils düchtes und inpracticables Gestripp.

Wiesen und Sümpfe: Die Wiesen gegen Zazdrosy sind trocken.

Wege: Die Poststrasen nach Bucacz und jene Strasen nach Sokolow sind gut. Die Straßen nach Skalat ist an einigen Orten ausgewaschen, bis solche in die Mikulinicer Strasen einfält, dan wird solche gut. Der Weeg zum Kloster ist ebenfals steil und durch das Gestripp nach Trembowla sehr schlecht.

Berge: Die Stadt ist dominirt wie bey Nro 6.

Anmerkung: Die Kirch und das Kloster sind gemaurt, und das Kloster auf einer sehr steilen und inpracticablen Anhöhe stehet, so kan solches zur Passage über die Serret in Militair Absichten dienlich [sein].


Польский перевод описания + примечания:

Цитата

STRUSÓW [1138]

Odległości: Od Krowinki 1 1/4, Mikulińce 1 1/4.

Solidne budowle: Kościół [1139] i klasztor [1140] są zbudowane solidnie.

Wody: Seret ma takie właściwości, jak zostało opisane pod nr. 4.

Lasy: Przeważnie gęste chaszcze i nie do pokonania.

Łąki i bagna: Łąki od strony Zazdrości są suche.

Drogi: Trakt pocztowy do Buczacza i ten trakt do Sokołowa są dobre. Trakt do Skałatu jest rozmyty w kilku miejscach, póki nie połączy się on z traktem mikulinieckim [1141]; dalej jest on dobry. Droga do klasztoru jest również stroma, a do Trembowli bardzo zła przez chaszcze.

Góry: Miasto jest zdominowane jak pod nr. 6. [1142]

Uwagi: Kościół i klasztor są murowane, zaś klasztor stoi na bardzo stromym wzgórzu, nie do pokonania, dlatego też w celach wojskowych może posłużyć do zamknięcia przeprawy przez Seret.

------------

1138. Wcześniej wś Struszow, mtko Ztruzow i Strusow, na Mp28M - mtko Strussow (na kopii w ramce Straszow), potem Strusów (Mp115K; Uhorczak 1939), dziś wś Strusiv (rejon Terebovlja, OT). Sytuowane w jarze Seretu, na cyplu oblanym z trzech stron jego wodami; regularny rynek w centrum z główną ulicą oraz mur obronny ryglujący u nasady cypla wjazd do mtka; zespół dworski z parkiem krajobrazowym na wsch. od rynku (Aftanazy 7 s. 187), oraz folw. przed nasadą cypla (istniał do 11 wojny światowej, Mp25Tk; Mp25/100WIG); monaster bazyliański z cerkwią na l. brzegu Seretu (zob. przyp. 1027); dwie świątynie mur. w obrębie mtka: kościół par. (faktycznie kaplica, zob. przyp. 1139) za wsch. rogiem rynku oraz cerkiew miejska p.w. św. Mikołaja za dworem, na skraju pd.-wsch. (Budzyński nr 1717; Skoćyljas s. 256; potem obiekt nierejestrowany na mapach).

1139. Zapewne stary kościół par., wymieniany wcześniej (1763, 1782) jako mur. kaplica obok dworu (wówczas w złym stanie i niebawem opuszczona (na kościół przejęto d. cerkiew bazyliańską, zob. przyp. 1140); na jej miejscu wzniesiono w 1892-1896 nowy kościół, p.w. Matki Boskiej Różańcowej, zarejestrowany już na Mp25Tk z 1897; Materiały 17 s. 321).

1140. Klasztor Bazylianów z cerkwią monasterską p.w. św. Mikołaja, usytuowany na przeciwległym, stromym brzegu rz., fundowany przez Franciszka S. Potockiego w 1767, zlikwidowany w 1788; cerkiew służyła jako kościół par., opuszczony po pożarze w 1893 (SG 11 s. 422; Czołowski, Janusz s. 172; Rąkowski 2 s. 156—157; Lorens s. 436, poz. 108).

1141. Tj. z gościńcem Mikulińce - Skałat.

1142. Dominują wzgórza 365 i 374 od strony pd.-wsch. (Mp25Tk).

Обратите внимание, что в примечании №1138 упоминается "оборонная стена, блокирующая въезд в городок со стороны основания мыса". Правда, я так и не смог на карте рассмотреть объект, который однозначно можно было бы интерпретировать как стену. Конечно, эти размышления уже скорее относится к теме укреплений города, а не поискам местоположения замка, но если вспомнить уже упомянутый выше Гусятин или, к примеру, Лычковцы (т.е. похожие поселения в петлях речных русел, защищаемые замками), то укрепление в первую очередь тянет поискать где-то в районе въезда на мыс, к примеру, там где в Струсове показан фольварок на возвышенности, близ которого проходили все дороги, ведущие к городу с северо-запада, запада и юго-запада:

strusow-2.jpg


В примечаниях в свою очередь есть отсылки к следующим картам:

  • Mp28M: Karte des Königreiches Galizien und Lodomerien (1779-1783), 1:28 000 (rps Archiwum Wojenne w Wiedniu, sygn. В IXa 390)
  • Mp115K: Administrativ Karte von den Königreichen Galizien und Lodomerien [...] von Carl Kümmerer... (ok. 1:115 000, Wiedeń 1855-1863)
  • Mp25Tk: Habsburger monarchie - Franzisco-Josephinische Landesaufnahme, 1:25000 (1869-1887) ed. K. u. k. Militär geographisches Institut in Wien (wersja elektroniczna: https://mapire.eu/de/map/thirdsurvey25000)
  • Mp25WIG: Mapa szczegółowa Polski, Wojskowy Instytut Geograficzny, 1:25000 (1929-1939)
  • Mp100WIG: Mapa taktyczna Polski, Wojskowy Instytut Geograficzny, 1:100 000 (1924-1939)
Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Підтримуючи думку @Filin я хочу додати, що в цій частині села є ділянка з цікавим перепадом рельєфу (відмічено стрілочками). Не хочеться спішити з висновками що це і є залишки укріплень, але на мою думку та ділянка співпадає з місцем де мали б знаходитися укріплення.

Screenshot_14.thumb.jpg.41b595c8d1d8b80c70edc7c6d57d3017.jpg
Знімок зроблено з програми Google Earth

Ворота (відмічено червоним квадратом) мали б розташовуватися там, тому що всі дороги сходяться і розходяться від цього місця. Це означає, що раніше, по певних причинах, пройти в місто можна було тільки через це місце. У випадку Струсова, можна припустити, що інші в'їзди блокували укріплення (вищезгаданий мур), а ворота були єдиним проходом через ці укріплення.

P.S. Поки що нехай це буде тут, поки не появилося теми міських укріплень Струсова.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Струсів на карті Administrativ Karte von den Königreichen Galizien und Lodomerien [...]  (1855-1863) :
Screenshot_14.jpg.e804c3dcdaed6ec4e736f8e5902941f0.jpg
Polona.pl

Зверніть увагу як показано палац на карті:
Screenshot_15.jpg.c85520c758f9ae3bc6909b5ecb4ed081.jpg

Постає питання а що це за стіна? Можливо це була декоративна стіна, така щоб підкреслити територію палацу, але який сенс поміщати її на карту яка подає не детальну конфігурацію містечка, а лише головні риси. Тобто, декоративний варіант маловірогідний.

Можна припустити, що це залишки стін замку, що було б приємною інформацією для другої версії розміщення замку. Але постає питання, чому ця стіна не була зображена на карті Фон Міга? Особисто я, не знаю.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Я є жителем Струсова, і неодноразово шукав місце ймовірного розташування замку. В цьому місці, позначеному стрілочкою є вириті рови від фундаменту стін. Багато людей розбирали камінь на мури. Один чоловік, ще в вісімдесятих роках розказував що коли розбирав фундамент, то підлога була з мозаїки. Чомусь на картах це місце не вказано?

t-01.jpg.d4a8f3a603a0d54fd35fed1f9cb10535.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Відмічена вами ділянка досить цікаво виглядає на Третій Військовій Австро-Угорській мапі (1869-1887) 

Screenshot_3.jpg.9c8ec227979a72a742eae833a9b0825a.jpg
Mapire.eu

Як ми бачимо на карті позначено рови, або вали, які могли бути укріпленням.

Отже, ми маємо аж три можливих локалізації замку:
Screenshot_5.thumb.jpg.8ebcbcc4f3c33c89e98b89d5facaf761.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

До 90тих років я часто ходив і бачив велике скупчення валунів каміння, чи то розвалини в позначеному мною місці на Третій військовій аАвстро-Угорській мапі. Вони займали десь площу 100 на 50 метрів.  Кіль кість цього каменю була дуже велика. Я і багато моїх однолітків на той час 100процентно вважали що це залишки фортеці. Після 2000тисячних років я там не знайшов і сліду. Я гадаю що його хтось вивіз під будівництво. Хочу про це запитати місцевого лісника, який працював на тім участку лісу, та й досі працює. Я сам художник. в мене є плани написати ряд баталійних картин на тему взяття замку, тому мені теж важливо знати точне розміщення і загальний вигляд замку.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Мій батько ріс в Струсові і він розказував, що на переломі 70-80-их років там були ескарповані вали (схожі на ті що зараз є на виїзді з Струсова біля костелу) і що вони були досить високими. Як локацію він казав просто "за монастирем" тому це може бути і та ділянка про яку ви говорите. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

6 часов назад, d.oya сказал:

Нажаль Третя Австрійська карта з моєю лозначкою не загрузилась, тому я позначив це місце на карті гугл.

Screenshot_5.thumb.jpg.8ebcbcc4f3c33c89e98b89d5facaf761.jpg

Вибачте, квадратом нижче, я хотів позначити ту локацію про яку ви говорили, доречі точно такий же видовжений прямокутник видно на 3-ій військовій карті. Ох виглядає, що в Струсові справді не проста ситуація з укріпленнями, а ліс тим паче не допомагає. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...