Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Биковен: локалізація літописного міста


Рекомендованные сообщения

Для початку, розглянемо що нам видає вікіпедія.

Цитата

Бико́вен — поселення («город») на території сучасної Тернопільщини або Івано-Франківської області, згадане під 1214 роком у Галицько-Волинському літописі. Нині не існує.

Свідчення

Биковен згадується в Іпатіївському та Галицько-Волинському літописах, де написано, що князь Лестько (Лешек Бялий) воював там 1213 року — на місці, куди проходив шлях зі Зборова до Теребовлі.

Спроби локалізації

Точне місцезнаходження поселення невідоме. За літописними даними, Биковен розташовувався на схід від Галича поряд із ТеребовлеюЗбаражем та Моклековим.

Особливо зацікавився дослідженням цього феномену парох о. Петро Білинський. Він досліджував Биковен наприкінці XIX ст., спираючись на презентаційну грамоту пароха села Біла з 1772 року і розповіді людей, що через поля того села ішов вишневецький шлях. Частину білецьких піль названо — «Бикові» або «Бикове». У назві «Биковин» зберігся, мабуть, залишок по місцевості Биковен, яка колись там існувала. Бикове лежить за 6 км на північ від Тернополя і 2 км на північний схід від Білої. На топографічних картах тієї назви не подають, а пишуть на тому місці — «Волова долина» і «Волова гора».

Михайло Грушевський схилявся до версії Петра Білинського.

Л. Махновець подав як можливе розташування Биковена городище біля с. Оліїв Зборівського району або в урочищі Бузок біля села Городище того ж району.

Є також версія, що Биковен був в урочищі Монастирисько біля села Дубівці Тернопільського району.

Альтернативна версія: Биковен — це розкопане в 1980-их роках Буківнянське городище біля села Буківна Івано-Франківської області.

Можливе розміщення Биковена: 

  • городище біля с.Оліїв, Зборівського району.
  • в урочищі Бозок біля села Городище, Зборівського району.
  • в урочищі Монастирисько біля села Дубівці, Тернопільського району.
  • в полях (?) Бикове біля села Біла, Тернопільського району.
  • городище біля села Буківна, Івано-Франківської області.

У випадку з селами Оліїв та Дубівці то вони розташовані значно північніше, а село Буківна розташоване набагато південніше ніж міг проходити шлях зі Зборова до Теребовлі.

Тобто залишається два притенденти: село Біла (топонім Биковен) та село Городище (урочище Бозок), обоє Тернопільського району.

Цікаво висловилася щодо Биковена Марина Ягодинська:

Цитата

– Проблема Биковена не вирішена, і дехто каже, що він був розміщений на городищі біля села Буківна Івано-Франківської області. Є версії, що це місто могло стояти на городищі в урочищі Бозок Зборівського району або біля села Білої – Чортківського, – розповідає начальник Обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури, археолог Марина Ягодинська. – За характером знахідки городища біля Білої Чортківського району і в урочищі Бозок більше відповідають міській забудові. Оскільки біля Білої було городище Моклеків, то я пишу, що Биковен – таки Бозок. А біля Білої Тернопільського району взагалі немає городища.


Джерела: 

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

  • 3 месяца спустя...
Гость Олександр

Під статус міста або города підходить тільки Бозок. Відповідна велика площа та знахідки підтверджують статус.  В Дубівцях ніяких городищ немає, тільки неукріплене поселення. Звідки така інформація про городище в Дубівцях?

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

В 02.03.2018 в 18:00, Guest Олександр сказал:

В Дубівцях ніяких городищ немає, тільки неукріплене поселення. Звідки така інформація про городище в Дубівцях?

Я й не згадував городища в с. Дубівці, лише урочище Монастирисько, а чи було воно укріплене чи ні, я не уточнював, бо точно не знав. Тепер, завдяки вам, відомо що це було не укріплене поселення. Інформацію взяв з Вікіпедії, так як в інших статтях повторювалося те саме (на статтю я залишив посилання).

В 02.03.2018 в 18:00, Guest Олександр сказал:

Під статус міста або города підходить тільки Бозок. Відповідна велика площа та знахідки підтверджують статус.

Радий, що версія "Биковен це - Бозок" підтвердилася словами археолога (правда, Марія Ягодинська також згадувала що у урочищі Бозок міська забудова).

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...