Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Давні карти та щоденники про Хмельниччину XVI-XVII століть (2017). Автори: Володимир Захар'єв, Зоя Захар'єва


Рекомендованные сообщения

01.jpg

Рік видання: 2017

Автори: Володимир Захар'єв, Зоя Захар'єва

Видавництво: ФОП Цюпак А. А., Хмельницький

Мова: українська

Формат: 60 х 84/16 (14,3 х 20,2 х 0,8 см)

Обкладинка: м'яка

Папір: офсетний

Кількість сторінок: 168

Ілюстрації: велика кількість чорно-білих карт-схем, планів, малюнків, графічних реконструкцій + 4 листа з кольоровими зображеннями

Наклад: 300 примірників

ISBN: 978-617-513-466-5


Купити можна у автора, зробивши замовлення на фейсбуці. Орієнтовна ціна 70 грн. 


Про книгу:

Цитата

Книга розповідає про географічно-адміністративні карти авторства інженера і картографа Королів Речі Посполитої Сигізмунда III Вази та Владислава III Вази француза Гійома Левассера де Боплана (1600-1673) та найнятого польським магнатом І. Яблоновським італійця архітектора Річчі Занноні (1736-1814); а також висвітлює ту частину писемного спадку мандрівників XVI - поч. XVIII ст., де описано їхні відвідини території Центрального Поділля та Південно-Східної Волині, що зараз входять до складу Хмельницької області.

Автори ідентифікували переважну більшість населених пунктів, які позначені на картах, проаналізували оборонний потенціал населених пунктів цих регіонів, адже на території теперішньої Хмельницької області проходили Чорний і Кучманський шляхи, якими рухалися у Річ Посполиту татари-кримчаки.

У додатках представлено переклади фрагментів щоденників Еріха Лясоти (1550-1616), Ульріха фон Вердума (1632-1681), Юста Юля (1664-1715), а також «Віршованої хроніки» 1682 р., невідомого автора, що виявив у Польщі, переклав і оприлюднив доктор історичних наук Отець Юрій Мицик.


Приклади сторінок:

1-1.jpg 1-2.jpg 1-3.jpg 1-4.jpg 1-5.jpg

1-6.jpg 1-7.jpg 1-8.jpg 1-9.jpg 1-10.jpg

Зміст:

Цитата
  • Передмова Сергія Трубчанінова - З
     
  • Вступне слово Володимира Захар’єва - 8
     
  • Хмельниччина на Спеціальній мапі французького інженера у Речі Посполитій Гійома Левассера де Боплана 1650 р. - 9
     
  • Спеціальна карта Боплана 1650 р. - 20
     
  • Пізньосередньовічні укріплення Подільської частини Хмельниччини на мапах Гійома Левассера де Боплана та сторінках щоденників - 38
     
  • Карта Річні Занноні 1772 р.- 55
     
  • Укріплені міста на території теперішньої Хмельницької області за картою Річні Занноні - 115


Додатки:

  • Щоденник Еріха Лясоти зі Стеблова (Уривки). Переклад Л. В. Пащиної - 125
     
  • Ульріх фон Вердум. «Щоденник подорожі, яку я здійснив у роки 1670, 1671, 1672... через королівство Польське» (Уривки). Переклад І.І. Сварника. - 128
     
  • Юст Юль. «Записки датского посланника в России при Петре Нервом» (Уривки) - 138
     
  • Анонімний автор. «Віршована хроніка 1682 р.» (Уривок). Переклад та коментарі О. Юрія Миціка - 141


Від автора:

Цитата

Дорогі читачі, впевнений, що частині з вас відчасти відома подана нижче інформація. Час від часу її використовували попередники і продовжують експлуатувати сучасні дослідники та популяризатори, почерпнувши з мап інженера і польського королівського картографа, француза Гійома Боплана, щоденникових записів австрійця Еріха Лясоти, французького шпіона Ульріха фон Вердума, данського посла Юста Юля і ряду інших мандрівників.

Однак, в основному, вона використовувалася з вузькою метою: аби додати вагомості тому чи іншому населеному пункту, про який пише конкретний дослідник.

Автори - жителі і патріоти Хмельницької області, котрих, перш за все, цікавлять оборонні споруди і комплекси пізнього середньовіччя Центрального Поділля та Південно-Східної Волині, вирішили піти значно далі: і свою тему розкрити, і надати можливість читачам повніше пізнати першоджерела.

Тобто, оскільки одна з нас магістр географії, фахово проаналізовано весь доробок Гійома Боплана і зосереджено на найдокладніших з його мап - Спеціальній карті України та карті Подільського воєводства, аби і пересічний житель області міг глибше пізнати минуле малої батьківщини на час створення цих вагомих першоджерел. Крім того нами опрацьовано ще й чималу за об’ємом, але донедавна малознану загалу, карту італійця Річні Занноні 1772 р.

Отже, на сторінках видання, яке тримаєте в руках, Ви познайомитеся з: 1) картами, які створені у далеких XVI-XVIII ст., 2) тлумаченням інформації зафіксованої на них, З) витягами зі щоденників тогочасних мандрівників та «Віршованої хроніки» 1682 р., 4) аналізом оборонного потенціалу краю у непрості часи української історії та історії Поділля і Південно-Східної Волині, як її невід’ємних складових.

Володимир Захар’єв

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...