Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Нові Вірки (Новые Вирки): городище, фортечка


Рекомендованные сообщения

Білопільський район. Городище біля села, являє собою залишки невеликої ранньомодерної фортечки.

Цитата

Городище пізньосередньовічне, 17 - 18 ст. (археол). На північній околиці села, урочище Городище. Займає мисоподібний виступ лівого берега р. Вир, в місці де річка повертає на 90 0 . Виявлене у 2004 Є.Осадчим. Городище має підтрапецієподібну форму розмірами 150 х 120 х 40 м. Поверхня городища рівна, має невеликий ухил у бік річки. Висота над рівнем заплави становить 16 - 20 м. З напільного боку простежуються залишки валу шириною 7,0 - 12 м та висотою 0,7 - 1,0 м. Вал в окремих місцях розорюється, на ньому розташовані будинки. Найкраще зберігся він в північно-східній частині. З напільного боку валу був розташований рів. У місцевих жителів вулиця має назву «Канава». У післявоєнні роки рів було засипано, а пізніше вулицю заасфальтовано. Від рову залишилися невеликі ярки, що утворилися в результаті ерозії. Вони вказують на місце, де рів впритул підходив до схилу заплави. Ймовірна ширина рову 10 - 12 м. Північно-західний та північно-східний схили досить круті та додатково укріплені ескарпом висотою 2,0 - 3,0 м, при цьому з північно- східного боку утворився майданчик шириною 2,0 м. Поверхня городища розорюється та зайнята будинками, на даний момент нежилими. Західна частина схилу та поверхня майданчика заросла густим чагарником та деревами, що утруднює обстеження. На поверхні зібрані уламки ліпного посуду епохи бронзи та пізнього середньовіччя*.     Євген Осадчий

* Приймак В. В. "Звіт про археологічні розвідки" для Зводу памяток історії та культури України на території Сумської обл. у 2006 р. / В. В. Приймак, Є. М. Осадчий, О. В. Коротя // Архів ІА НАНУ. - ф. е. 2006/69.

*) Звід пам'яток історії та культури України. Сумська область (Матеріали до багатотомного «Зводу пам'яток історії та культури України»), Київ - 2017, сс. 271-272

Ілюстрований довідник  Є.М. Осадчого та О.В. Короті "Замки та фортеці Сумщини 17 - 18 ст.", виданий О.Філюком в Києві 2015 року на сс. 87 - 88 містить певні додаткові дані про вказане укріплення, зокрема визначаючи його як прикордонний острог Московської держави 17 ст.

Сторінка села в україномовній "Вікіпедії". Згадки про городище в даний час немає.

Сторінка села в російськомовній "Вікіпедії".

Село на Вікімапії.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...