Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Рекомендованные сообщения

Обсуждается этот объект: городище/замок во Владимире-Волынском


Тут засветилась вот такая новость:

Цитата

18.01.2017

У Володимирі-Волинському планують відновити "Земляні вали замку ХІІІ – ХVІ століть"

4-3-768x543.jpg

17-го січня у приміщення Володимир-Волинської міської ради відбувся круглий стіл-обговорення ескізного проекту “Реставрація, пристосування та музеєфікація пам’ятки містобудування та архітектури – "Земляні вали замку ХІІІ – ХVІ ст.”, та пам’ятки археології – “Городище – Вали ІХ-ХІІІ ст.", Державного історико-культурного заповідника “Стародавній Володимир” у Володимирі-Волинському.

Як розповів директор заповіднику Володимир Пикалюк, реставрація та музеєфікація має пройти в кілька етапів. Перший етап профінансувала міська рада, коли рішнням сесії виділила 150 тисяч для виготовлення ескізного проекту.

IMG_6431.jpg

В обговоренні щодо майбутнього проекту реставрації “Городище-Вали” взяли участь, заступник начальника управління культури ВОДА Віталій Стрільчук, директор ТОВ “НПК “Місто України” Володимир Заболотний, заступник міського голови Лариса Кулікова.

Зокрема Володимир Заболотний розповів, які ще структури можна залучити для реалізації задуманого. накуковець додав, що Володимир-Волинський знаходиться на перетині важливих інфраструктурних сполучень і це сприятиме тому, що туристи зупинятимуться відвідати відновлене городище.

IMG_6428.jpg

Етапи роботи над проектом будуть такими:

  1. Реставрація валів
  2. Реставрація будівлі (важливий момент, що будівля не є історичною пам’яткою навіть місцевого значеня, бо часто перебудовувалась). В будівлі планують облаштувати музей.
  3. Повна археологія Городища.

Ще один момент, котрий обговорювали – це те, що деякі будівлі "вписалися" у вали. Як розповів науковець, то вирішити це питання можна двома варіантами і це рішення має прийняти міська рада. Також обговорювали питання ринку б безпосередній близькості до валів. Тут, Володимир Заболотний запропонував переформатувати його накштал "Сорочинського ярмарку".

IMG_6448.jpg

Під час обговорення були присутні місцеві депутати Віра Сєргеєва, Павло Шлейн, Сергій Коба, Микола Смаль, Олександр Токовий, Ярослав Жук. Також працівники адміністрації Державного історико-культурного заповідника “Стародавній Володимир”, начальник відділу культури Роман Віслобоков, начальник управління містобудування та архітектури Тарас Киба.

Після презентації ескізу у Володимирі-Волинському, науковці презентують його в Міністерстві культури 25-го січня.

3-2.jpg

5-1.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Повод для радости или радоваться нечему?

Новость вначале воодушевляет, но при чуть более детальном изучении воодушевление быстро сменяется тревогой за судьбу объекта, поскольку и текст новости и показанные фрагменты проекта выглядят спорно и не профессионально.

Пишут о восстановлении земляных валов, но опыта восстановления оплывших земляных валов у наших реставраторов явно не много (если такой опыт вообще есть), а ведь сами валы - это и есть охраняемый и весьма ценный памятник, который нужно уберечь от разрушений, при этом то, что предлагается сделать, вряд ли поспособствует их сохранности. У меня нет сомнений в том, что при постройке новодельных конструкций валы, конечно же, будут серьёзно повреждены. 

Пишут, что планируют восстановить "Земляні вали замку", но видно, что речь идёт ещё и о "воссоздании" деревянных укреплений в широком диапазоне датировок - от 13 века до 16 века. Уверен, что ни об укреплениях 13-14, ни 15-16 вв. нет достаточного пакета сведений, необходимых для более-менее точного воссоздания такого объёма деревянных укреплений, и, следовательно, перед нами всего лишь фантазия на тему. Так что перед нами - укрепление, построенное скорее ближе к 13 веку или всё же к 16 веку? Потом на титульном листе проекта видим, что речь идёт о валах 10-14 вв (другая эпоха!), и опять же широкая датировка и ещё более туманный период в истории укреплений участка.

Новость датируется январём 2017 г., при этом на слайдах почему-то мелькают другие даты формирования проекта - то 2002 г., то 2005 г. Так когда же его делали? 

Проект стоил 150 тыс. и есть мнение, что для их "осваивания" как раз и сделали работу, и вполне возможно (я бы этого очень хотел), что дальше проекта дело не пойдёт и никакие работы на замчище не начнутся.

В описании плана работ вообще хохма - сказано, что вначале пройдёт "реставрация валов", потом "реставрация здания", а уж потом "полная археология" (кстати, термин-то какой!), хотя понятно, что раскопки на объекте как раз наоборот должны предшествовать реализации такого масштабного проекта.

На картинках есть подписи, сообщающие о реставрации деревянных укреплений, и хочется верить, что это просто журналист не в теме, ведь нельзя провести реставрацию того, чего нет, стены и башни можно только построить с нуля, и реставрацией это уже не будет считаться.

На титульном листе проекта видим некое укрепление, которое вроде как по логике должно быть замком во Владимире-Волынском, но на самом деле это слегка видоизменённая (зафотошопили одну башню) гипотетическая реконструкция замка в Трускавце (Львовская обл.), созданная Николаем Козураком и опубликованная в книге Ореста Мацюка "Замки і фортеці Західної України":

IMG.jpg

Поскольку в Украине нет опыта воссоздания подобных сооружений, а проект кажется более чем подозрительным, то очень не хочется, чтобы ему дали зелёный свет.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Доречі завжди дивувало - чому на вїздні башті немає бійниць. По суті виглядає як балконна галерея - з точки зору оборони, це було би дуже незручно, адже оборонці нічим не прикриті. Імхо вїздна брама на малюнку з Трускавцем виглядає більш правдоподібніше.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Ещё одна новость по теме. Сразу уточню одну деталь - там в названии и тексте упоминается об уникальности объекта, но не объясняется, в чём именно она заключается, так вот Александр Златогорский предположил, что речь может идти об остатках замка Казимира III Великого (1310-1370), а вовсе не о земляных валах.

Цитата

25 січня 2017

«Подібних пам’яток Україна практично не має, не має їх і Європа»

У Володимирі-Волинському хочуть реставрувати унікальне замчище. Наразі шукають кошти

Володимир-Волинський є одним із найдавніших міст України, заснований 988 року київським князем Володимиром Великим, мав свої замки, які однак не дійшли до наших часів. Проте тут найкраще збережені земляні оборонні вали, котрі разом із замчищем є пам’яткою  національного значення. Нещодавно у Володимир-Волинській міській раді відбувся круглий стіл, де обговорили — наразі тільки ескізний — проект «Реставрація, пристосування та музеєфікація пам’ятки містобудування та архітектури — «Земляні вали замку ХІІІ — ХVІ століть», і пам’ятки археології — «Городище — Вали ІХ — ХІІІ століть». На малюнку, як кажуть, картинка виглядає заманливою. Та лише на виготовлення ескізного проекту міська рада виділила 150 тисяч гривень, а реалізація проекту вартуватиме не один мільйон. Головне, що нема інвестора, який би взяв і вклав кошти. То заради чого усі ці рухи?

Володимир Пикалюк,  директор державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир»,  каже: «Наше місто давно потребує об’єкта, який би був туристичною родзинкою. Ми маємо, звісно, Успенський собор XII століття, Василівську церкву-ротонду та інші древні і направду цікаві об’єкти сакрального мистецтва. Але у самому центрі міста височіють десятиметрові земляні вали, котрі — так, є пам’яткою національного  значення,  але мало приваблюють туристів. Проект же передбачає реставрацію валів, реставрацію  будівлі колишньої царської тюрми для дирекції заповідника  та створення тут інтерактивного  музею, повну археологію городища. Де на це все брати кошти? Маємо надію на грант у межах співпраці Польщі, України та Білорусі».

Та навіть один грант, якщо його ще отримають, погоди не зробить, про що знає і Володимир Пикалюк. Як він каже, археологія валів потребуватиме орієнтовно 15    мільйонів гривень, стільки ж реставрація приміщення під музей.  А у скільки обійдеться реставрація самих валів, спорудження на них веж та брами (як задумано) — навіть і не  думали, бо то надто великі гроші. Та й треба ще отримати дозвіл Міністерства культури на реалізацію проекту.

Є ще один делікатний момент. Кілька років тому на валах волинські та польські археологи проводили розкопки, були виявлені поховання розстріляних людей, громадян Речі Посполитої (про це свідчать  знахідки). Останки перепоховали на міському кладовищі у Володимирі. Волинські археологи Олексій Златогорський та Сергій Панишко написали за результатами розкопок працю «Досідження городища «Вали» у місті Володимир-Волинський у 2010 — 2012 роках».

Та  суть в тім, що починали вони розкопки не заради пошуку захоронень розстріляних людей. Тоді про ці захоронення були лише здогадки, старожили знали про розстріли в міській тюрмі енкаведе. Археологи шукали залишки замку короля Польщі Казимира Великого. Знайшли і фундаменти замку, і поховання... Олексій Златогорський та Сергій Панишко вважають, що створювати такий собі «діснейленд» на давньоруських валах ще  зарано. Ще там  можуть бути захоронення людей, розкопки потрібно продовжувати. І якщо міська рада надала 150 тисяч на ескіз проекту, котрий невідомо, чи буде реалізований, то на розкопки на валах археологи не отримали і десяти тисяч... Самі фундаменти замку Казиміра Великого — при правильній рекламі — вже цікава атракція. Невідомо, якими були вали на час будівництва. Тому говорити про реставрацію їх також дивно. Це буде, вважають, новобуд.

Словом, питань  і проблем більше, ніж відповідей. А найголовніше, все ж, навіть якщо проект буде відповідати історичній правді — де візьмуться кошти на таку будову?..


Коментар

Володимир Стемковський, директор Володимир-Волинського історичного музею імені Омеляна  Дверницького:

— Давньоруські вали у Володимирі-Волинському — це унікальна археологічна пам’ятка, практично на сьогодні ще дуже мало вивчена. Значення її у  теперішньому вигляді для історії  загалом, для історії нашого краю взагалі безцінне. Подібних пам’яток Україна практично не має, не має їх і Європа. Вали, городище —  це  добре збережений зразок містобудування раннього Середньовіччя. Вали мали й інші міста. Проте вони давно осипалися, осіли, про них і згадки вже немає.

Відомий науковець Цинкаловський, чия діяльність тісно пов’язана з нашим краєм, з Володимир-Волинським зокрема, у праці «Княжий город Володимир» пише, що «...на тому місці, де  тепер замок і в’язниця, споконвіку було так зване городище... Згодом як число населення зросло, це городище стало тісним, воно не могло вмістити населення з околиць. Тим то виринула потреба окопати розрослі вже забудовання навколо городища. Таким чином  повстав «остріг», який згодом все поширювався і зміцнювався, доки нарешті ще в перед княжих часах не закинено старого замчища-городища й не висипано великого другого ряду земляних укріплень у формі високих валів, де зведено високі дубові стіни й вежі».

Чи будувати нині щось на такій унікальній пам’ятці як давньоруські вали, мають вирішувати серйозні інстанції — Міністерство культури, Академія наук, науковці, експерти, можливо, й світового значення.

Наталія Малімон

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Гость Arsen Замки -Тернопільщини

Добре що хоча б за тим горе проектом не будуть реконструйовувати :lol:

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...