Перейти к публикации
Замки и Крепости Украины - Форум

Старожитності Рогатинщини (2015)


Рекомендованные сообщения

153845_original.jpg

Год издания: 2015

Составитель: Ярослав Полевой

Авторы: Роман Корытко, Дмитрий Палиев, Владимир Петегирич, Степан Гелей, Владимир Пшик, Николай Козурак, Иван, Сварник, Ярослав Полевой и др.

Издательство: Тріада плюс, Львов

Язык: украинский

Формат: ?

Переплёт: твёрдый

Бумага: мелованная

Количество страниц: 272

Иллюстрации: есть (фото, схемы и прочее)

Тираж: ?

ISBN: ?

Ориентировочная цена: ?

О книге:

Книга посвящена 600-летию предоставления Рогатину Магдебургского права. Официальная презентация книги состоялась 8 октября 2015 г. в помещении Рогатинской центральной районной библиотеки.

Обзор, которым поделились в сообществе Рогатинщина - Rohatynchyna:

Останніми роками ті, хто цікавиться краєзнавством Рогатинщини, не мають на що скаржитися – щороку, а часто і кілька разів на рік, ми маємо змогу насолоджуватися новими виданнями про села чи виданнями з окремих питань історії Рогатинщини.

До таких належить книжка "Старожитности Рогатинщини", щойно надрукована у Львові, вихід якої присвячено 600-літтю надання Рогатинові маґдебурзького права.

До виходу книжки організаційно та науково приклалися як Львівське земляцтво Братів-Рогатинців, так і, фінансово, депутати Рогатинської районної ради та Рогатинської міської ради.

Книга значною мірою ґрунтується на археологічному матеріалі львівських досліників старовини – Ореста Мацюка (1932 – 1999) та Михайла Рожка (1939 – 2004).

Структурно праця складається із статей на різні теми – археології, історії, краєзнавства, народознавства.

Зміст та стиль праці мають від статті до статті різну складність, але зрозуміло, що праця значною мірою є не науково-популярною, а науковою, тому перш за все буде цікавою краєзнавцям Рогатинщини, фахівцям у відповідних галузях знань та вчителям.

Праця розпочинається нарисом Р. Коритка "Древній славен - Рогатин", ознайомлення із якою буде цікавим для ширшого кола читачів. Задум цього нарису реалізується на основі цікавих історичних фактів з давньої історії Рогатинщини, історії Середніх віків і до часу передачі земель Галичини Австрії. Автор переконливо показує, що в історії Рогатина були часи розквіту і занепаду, значної слави та впливу. Тому сучасним рогатинцям варто бачити своє життя у ширшій історичній переспективі, і крім своїх приватних справ полагоджувати своїм життям, своєю власною долею і справи історичної ваги, щоб відновити давню славу Рогатина.

Далі читаємо ґрунтовну статтю "Археологія і давня історія Рогатнищини" Д. Паліїва і В. Петегирича. Обсяг статті досить значний – 90 сторінок разом із фото- та ілюстраціями, тому це навіть швидше не стаття, а невеличка моноґрафія на окреслену тему.

І справді стаття дуже змістовна, опрацьована на значній кількості джерел і торкається значної кількості питань: історії дослідження пам’яток археології на Рогатинщині, типів археологічних пам’яток, давньої історії Рогатинщини на оснві даних археології, описує пам’ятки у багатьох селах Рогатинщини тощо. Окремо варто відзначити, що стаття добре ілюстрована, що збагачує та покращує сприйняття її змісту. Сама стаття не є читанням-розвагою, а потребує для свого осмислення часу та прикладення зусиль. Однак як результат читач отримає дуже багато знань і погляд на історію Рогатинщини з історичної перспективи.

Наступна стаття С. Гелея "Татарські набіги на Рогатинську землю в кінці XV – XVII століттях" торкається ще однієї мало досліденої теми з історії Рогатинщини і також є досить ґрунтовною. Автор дає вступ до теми, огляд значної кількості літератури, однак більша частина статті все ж торкається загальніших питань, з огляду на те, що це питання щодо Рогатинщини ще досліджене мало.

Далі В. Пшик своєю об’ємною та змістовною статтею "Оборонні споруди та палацове будівництво" вводить нас до ще однієї цікавої теми, та описує історію фортифікації на Рогатинщині – в Рогатині, Букачівцях, Васючині, Верхній Липиці, Нижній Липиці, Виспі, Вишневі, Княгиничах та в інших селах Рогатинщини. Думаємо, для багатьох читачів буде відкриттям думка про те, що в данвіші часи у багатьох наших селах були фортеці та палаци. До статті додано переклад деяких історичних джерел.

На цю ж тему але щодо більш спеціального питання читаємо наступну цікаву статтю М. Козурака "Дзвіниці Рогатинщини: синтез оборонного та сакрального зодчества".

Далі читаємо статтю І. Сварника "Рогатин: 600 років маґдебурзького права", яка насправді є цікавим коротким нарисом про маґдебурзьке право як таке та його історію на українських землях. Що ж стосується історії Рогатина, то до статті додається коментований переклад грамот 1415 і 1419 років Волчка Преслужича про надання маґдебурзького права Рогатинові.

Історичну частину збірника завершує цікава стаття Я. Польового "Християнська пам’ятка XVIII – XIX ст.".

Далі в збірнику подається кілька народнознавчих нарисів: Т. Куцир про "Народне вбрання Рогатинщини", фото-статті Д. Городецької про "Рогатинську вишивку", далі читаємо передрук статті з 20-х років XX ст. польського вчителя Ю. Рейхерта "Звичаї та обряди в Долинянах", статті Г. Кінтер про "Вертеп в Княгиничах", Н. Чубатої про "Обярд Василя у Липівці", статей С. Кузика про "Гаївки в Княгиничах" та про "Весілля в Княгиничах", С. Зварчук про "Обряд випікання весільної “долі” у Пукові".

Думаємо, ще варто зауважити, що книжка видрукувана на крейдяному папері, багато ілюстрована як чорно-білими, так і кольоровими фотографіями, схемами, та іншими типами ілюстарцій, які становлять самостійну інформативну та наукову цінність, тому можна сказати навіть, що книжка є розкішною.

Звершується наша книжка "Післямовою" професора О. Шаблія в якій подаються відомості про те як готувалася книжка, та ще раз підкреслюється важливість певних історичних сюжетів Рогатинщини.

І варто приєднатися до заклику професора Шаблія, щоб книжка була прочитана щонайширшим колом людей, як тих кому це варто зробити для забезпечення власної професійної компетентности, так і всім, хто не байдужий до історії та традицій рідного краю.

P.S. Висловлюємо вдячність О.Й. Бойкевичеві, м. Рогатин, за надісланий примірник книжки.

© Р. Москаль, м. Харків, листопад 2015.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Если не ошибаюсь, это издание уже давно хотели выпустить - ещё в 2010-м встречал информацию о том, что планируют издать некие "Старожитності Рогатинщини", и, думаю, речь шла об этой книге.

Известные исследователи укреплений Львовщины - Орест Мацюк, Михаил Рожко и Владимир Пшик, основательно позанимавшись оборонными объектами родной и самой близкой из областей, переключили своё внимание на Ивано-Франковскую обл., и, очевидно, первым делом занялись удобно расположенным Рогатинским районом. Потому, уже одно только наличие в книге материалов по укреплениям Рогатинщины от Владимира Пшика, делает для меня это издание интересным, но и помимо статьи упомянутого автора в книге есть заинтересовавшие меня публикации, так что будем брать.

Ссылка на комментарий
Поделиться на других сайтах

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете опубликовать сообщение сейчас, а зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, войдите в него для написания от своего имени.
Примечание: вашему сообщению потребуется утверждение модератора, прежде чем оно станет доступным.

Гость
Ответить в тему...

×   Вставлено в виде отформатированного текста.   Вставить в виде обычного текста

  Разрешено не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отобразить как ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставить изображения напрямую. Загрузите или вставьте изображения по ссылке.

Загрузка...
×
×
  • Создать...